Президентите на Чехия и на Словакия пристигнаха в Киев

Президентът на Чехия Петър Павел и президентът на Словакия Зузана Чапутова пристигнаха в Киев.

Те посетиха в Бородянка и Буча, за да видят руините на жилищни сгради, разрушени от руските нашественици.

За Петър Павел, който положи клетва като президент на Чехия през март 2023 г., това е първото посещение в Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Датата на пътуването е договорено със Зеленски малко след встъпването на Петър Павел в длъжност, като двамата се се съгласили пътуването да се осъществи заедно с Чапутова, която вече е била в Украйна.

Според сайта на украинския президент, Володимир Зеленски е провел срещи с президента на Чешката република Петр Павел и президента на Словакия Зузана Чапутова.

По време на срещата президентът на Чешката република е изразил подкрепа за Украйна и възхищение от решителността и смелостта на украинския народ, борещ се за своята независимост.

В съобщението се отбелязва, че на срещата със словашкия президент Зузана Чапутова украинският държавен глава е благодарил на страната й за хуманитарната и отбранителна подкрепа за Украйна. "Благодаря ви за подкрепата на украинците, временно във вашата страна, за подкрепата на обществото. Благодаря ви и за мощната подкрепа на нашата армия на бойното поле", е заявил Зеленски. Той е отбелязал важността на помощта на Словакия за възстановяването на страната. Зузана Чапутова е завила, че страната ѝ подкрепя Украйна всестранно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини