Няколко прости правила за по-добро утро

Колкото по-къси са дните, толкова по-трудно е събуждането всяка сутрин. На мнозина изглежда невъзможно да бъдат бодри от самото си събуждане, когато навън е тъмно и студено, а под топлото одеало толкова уютно. Тъй като не можем да променим външните обстоятелства, налага се да направим всичко възможно, за да променим някои от своите навици.

• Утрото започва от вечерта
Много често утрото е изпълнено с битовизми - търсенето на определени документи или с разрешаването на въпроса “Какво да облека?” или “Къде са ми ключовете?”. Така човек губи не само време, но и доброто си настроение. Пригответе си дрехите и необходимите неща още от вечерта и така ще бъдете по-спокойни след събуждането си.

• Не скачайте веднага след звъненето на будилника
Оставете си време да се събудите. Внезапното ставане е стрес за организма. Навийте часовника си с 10 минути по-рано от необходимото време за ставане и си дайте възможност постепенно да излезете от “царството на сънищата” и да влезете в новия ден. Това правило се отнася и за децата. Ако искате да избегнете техните капризи, събуждайте ги 15 минути по-рано.

• Недоспиването е враг на бодростта
Това е аксиома. Наблюдавайте се и ще установите колко точно време ви е небходимо за сън. За тази цел през една от почивните си седмици отбелязвайте броя часове, които ви карат да се чувствате добре или зле сутринта. Полученият сбор разделете на 7 и ще разберете колко часа сън са необходими на вашия организъм. През работните дни трябва да спите поне толкова.

• Правете гимнастика
Това е класическа рецепта. Не можем да не оценим ползата от сутрешното раздвижване на тялото, особено ако слушаме енергична музика. Това е от изключителна полза за тялото.

• Закусвайте
Празният стомах е лош помощник. Само кафето няма да спаси положението. Има толкова рецепти за бързи и вкусни закуски. И не е задължително това да са яйца или кренвирши.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини