5-те най-здравословни следобедни закуски

В момента Средиземноморската диета се смята за един от най-здравословните начини на хранене. А в него ключови са зеленчуците, бобовите растения, морските дарове и зехтинът. Виното е препоръчително в умерени количества, а преработени и пържени храни, червено месо, рафинирани зърнени храни, добавени захари и наситени мазнини трябва да се избягват.

Но това, че Средиземноморската диета е вид хранителен режим, далеч не означава, че са забранени междинните хранения. Дори напротив - следобедната закуска например може да ни даде енергия, от която се нуждаем по средата на един натоварен ден. Диетологът Кирстен Джаксън, която следва Средиземноморската диета, споделя пред Insider своите любими леки закуски за през деня.

Печен нахут

Той е здравословната алтернатива на чипса, тъй като е чудесен източник на протеини и фибри. Освен това се приготвя лесно.

Трябва просто да отцедим консервирания нахут, да го изсипем в тава за печене, да го овкусим със зехтин, сол, черен пипер и други подправки по желание. След това печем, докато стане хрупкав.

Здравословен микс

Него можем да си приготвим у дома с черен шоколад, сушени плодове, ядки и семена.

Черният шоколад е не само вкусно лакомство, а има множество ползи за здравето ни, сред които е укрепването на сърцето.

Ябълка с фъстъчено масло

Резенчета от този вкусен плод, които можем да гарнираме с фъстъчено масло, са засищаща закуска благодарение на комбинацията от фибри, мазнини и протеини.

А и плод в съчетание с ядково масло ще ни държи сити за по-дълго време, отколкото само плод.

Зеленчукови пръчици с хумус

За да си ги приготвим, е необходимо да нарежем зеленчуци по избор - моркови, чушки, краставица или целина например, които можем да комбинираме с хумус.

Тук важи същото правило като с плодовете - и зеленчуците, когато са в комбинация с хумус, са по-засищащи.

Овесени десерти с фъстъчено масло

Овесените ядки, както и сладките картофи и пълнозърнестите тестени изделия, са сложни въглехидрати, които съдържат повече витамини, минерали и фибри, отколкото рафинираните въглехидрати, към които спадат белия хляб, картофите и тестените сладкиши.

Сладките изкушения, приготвени с овесени ядки, обаче, са една изцяло здравословна лека закуска. А когато са направени с фъстъчено масло, могат да утолят "жаждата" ни за сладко.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини