Китай призова за взаимни отстъпки и нормализиране на двустранните отношения след изказването на Байдън

Министерството на външните работи на Китай призова днес Съединените щати да имат правилно разбиране за Китай, да са склонни на взаимни отстъпки и да нормализират двустранните отношения, предаде Ройтерс. 

Мао Нин, говорителка на китайското ведомство, направи тези коментари в отговор на изказване на американския президент Джо Байдън, че скоро може да настъпи промяна в американско-китайските отношения.

В съвместна декларация, публикувана през уикенда, лидерите от групата на седемте най-развити икономики (Г-7) заявиха, че са обединени около идеята за намаляване на рисковете в отношенията с Пекин, но не и за прекратяване на икономическото сътрудничество. Лидерите от Г-7 изтъкнаха в текста различни проблеми, свързани с Китай - от въпроса за Тайван и китайските морски претенции, до теми като икономическата принуда и човешките права. Текстът подчертава напрежението между Пекин и Групата на седемте, в която освен САЩ участват още Германия, Канада, Италия, Франция, Великобритания и Япония, отбелязва Ройтерс.

За разлика от миналогодишната съвместна декларация на Г-7, в която Китай бе споменат 14 пъти, в тази той е споменат над 20 - най-големия брой през последните години.

Освен че изрази несъгласие с коментарите на Г-7 за Тайван, който Китай смята за своя територия и твърди, че проблемите с демократично управлявания остров са част от вътрешните работи на Китайската народна република, Пекин обвини Вашингтон и неговите съюзници в двойни стандарти във връзка с коментарите относно натрупването на ядрени оръжия и използването на икономическо влияние.

Вчера американския президент Джо Байдън заяви, че Г-7 е постигнала съгласие за единен подход спрямо Китай, който предвижда диверсифициране на веригите за доставка, за да се намали зависимостта от една държава, и намекна, че скоро ще разговаря с китайския президент. Страните от Г-7 са по-единни от всякога в "съвместното противопоставяне на икономическата принуда и противодействието на вредните практики, които вредят на нашите работници", отбеляза Байдън.

Въпреки реакцията на Пекин, Байдън заяви, че "много скоро" очаква затопляне на хладните отношения с Китай. Някои анализатори обаче не виждат признаци за незабавно намаляване на напрежението, особено като се има предвид бързото опровержение от страна на Пекин. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини