Николай Стайков: "Осемте джуджета" е място, на което се е раздавало алтернативно правосъдие

Имахме съмнение и намерихме доказателства, че "Осемте джуджета" е нещо повече от един ресторант - една мрежа за влияние в съдебната система. Това е място, на което се събират хора, които търсят алтернативно правосъдие и хората, които могат да им го предоставят". Каза днес пред бТВ Николай Стайков от "Антикорупционния фонд". Коментарът му беше по повод интервю с бившата съпруга на бившия началник на следствието Петьо Петров-Еврото. В него тя казва, че "Схемата "Осемте джуджета" е тържище за бъдеще."

Стайков допълни, че тази мрежа може да се проследи до 2007-2008 година, но може би е действала и по-отдавна. "По казуса 8-те джуджета можем да напишем наръчник как може прокуратурата да влияе на разследването и случайното разпределение на делата", подчерта Стайков.

Любена Петрова, бивша съпруга на Петьо Петров-Еврото и основен герой в поредицата "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд в интервю за организацията. То ще бъде излъчено в сряда, 31 май, съобщиха от организацията. Тя отговаря на въпрос как би определила схемата "Осемте джуджета".

Петрова, която вече не е съпруга на шефа на столичното следствие, ще говори за първи път след като публично стана известно, че двамата са се разделили, и след като организацията разпространи поредицата, разкриваща за схема за изземване на бизнеси, в която участват много магистрати.

Любена Павлова стана публично известна през лятото на 2015 г. с неправителствената организация "План Б", в чиито управителни органи е. Ако се съди по активността на сдружението, може да се заключи, че каузата му беше да протестира срещу тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов, съдия Калин Калпакчиев, тогава член на Висшия съдебен съвет, и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и да защитава бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

В интервю за "Дневник" от това време учредителката Павлова твърди, че се бори срещу корупцията, която била навсякъде, и че организацията се финансира от близки и роднини.

Интервюто ще бъде излъчено ден след като прокуратурата проведе акция в ресторант, която по непотвърдена информация е свързана именно с Петьо Петров-Еврото. Преди няколко дни пък медиите получиха от анонимен мейл снимки на ресторанта "Осемте джуджета", на които се вижда как шефът на националното следствие Борислав Сарафов се среща с Петьо Петров.

В пояснителен текст към изображенията анонимният адресант уточнява, че те са резултат от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на Комисията за противодействие на корупцията, но проверката е спряна, а материалите - унищожени благодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев. Засега официална информация няма, а пред бТВ Сарафов заяви, че е бил там по покана на Гешев, който бил чест посетител на заведението.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини