БНР ще сменя формата на "Политически некоректно"

В БНР обмислят да променят формата на предаването "Политически некоректно" от есента, стана ясно от думите на генералния директор на националното обществено радио Милен Митев, който представи отчета си за периода от ноември миналата година до април 2023 г.

"Започнали сме разговори да се намери форматът, в който да присъства алтернативна гледна точка във всяко едно от изданията на предаването "Политически некоректно" и се надявам в най-скоро време да има видими резултати", каза пред медийния съвет Митев.

През летните месеци предаването ще излезе в почивка, което ще ни даде възможност да помислим как ще изглежда то при завръщането си през есента в ефир, каза Митев. Той допълни, че разговорите за новия формат на предаването се водят и с неговите водещи Петър Волгин и Силвия Великова. Каквито и промени да бъдат направени, те ще бъдат в съгласие с водещите, а не въпреки тяхната воля, каза Митев, цитиран от БТА.

Той посочи, че радиото е получило писмо от СЕМ във връзка с фокусиран мониторинг на "Политически некоректно", както и че Комисията по журналистическа етика също се "занимава с това предаване в няколко казуса".

Според Милен Митев, екипът на радиото отчита всяко едно становище, което стига до него, както от компетентни органи, така и от граждани и слушатели. "До момента ние нямаме заключение за извършено нарушение на закона по отношение на това предаване. Учудващо, но нямаме и нито едно искане за право на отговор, свързано със съдържанието на това предаване", каза той.

"Аз не намирам причина за това предаването на Петър Волгин да бъде преформатирано, реформирано или аудиторията на радиото да се лиши от него. Защото ролята на обществената медия е да отразява нагласите на обществото", коментира по време на днешното заседание на СЕМ председателят на медийния регулатор Соня Момчилова.

На свой ред членът на СЕМ Симона Велева попита каква е официалната позиция за предаването на генералния директор на БНР като управленско тяло, а Милен Митев отвърна, че "Политически некоректно" има своето място в цялостната програмна схема на БНР.

"Има своето място в обществения живот. Самият факт, че генерира толкова много дискусии, ни показва, че сме прави", допълни той.

Милен Митев посочи, че за него остава въпросът за плурализма и в други предавания на радиото, които не генерират чак такова внимание върху себе си.

"Въпросите относно плурализма може би могат да се отнесат спрямо много предавания, тъй като когато имаме един гост, той обикновено защитава някаква теза. Често пъти в едно предаване е много трудно да се намерят достатъчен брой гости или такава подредба на предаването, която да осигури наистина противоречия на мненията, тъй като ние нямаме практиката да каним по няколко гости едновременно в студиото, освен по време на предизборните диспути", каза той.

По думите му, приложените мерки относно "Политически некоректно" следва да бъдат приложими за всички останали предавания. "Няма как да имаме двоен стандарт", допълни той.

По време на представянето на отчета бе коментирана тезата на Пролет Велкова, член на СЕМ, изразена миналата седмица пред парламентарната комисия по културата и медиите. Тогава тя каза, че в предаването на Волгин "има смущаващо съдържание".

"Най-смущаващото е именно това негативно внимание, което фокусира предаването и конкретният водещ върху себе си. От това, смятам, не печели никой, освен, може би, той самият, тъй като това му прави реклама, каквато той сам не би могъл да си направи никога", каза Милен Митев. Той посочи, че амбицията на БНР е преди всичко да се спазва закона и да се предоставя на аудиторията съдържание, което тя желае да слуша.

Отчетът на БНР за периода от ноември 2022 г. до април 2023 г. бе приет от Съвета за електронни медии с три гласа "за" и два гласа "против".

Симона Велева, която не прие отчета заедно с Пролет Велкова, коментира, че не приема доклада, тъй като не е изпълнено задължението за представяне на достатъчно добре аргументиран финансов отчет на БНР, "особено предвид протестите и всички аргументи за недофинансиране". Велкова обясни защо е гласувала против отчетеното от Милен Митев - аргументът й е именно предаването с водещ Петър Волгин. 

"Управителният съвет и генералният директор на БНР не са се съобразили с препоръката, отправена от СЕМ, а именно - да съблюдават спазването на плурализъм в предаването "Политически некоректно", каза тя в своята аргументация.

Симона Велева пък разкритикува шефа на БНР по финансови въпроси, свързани с обществени поръчки.

"Наложи се да вляза в портала за обществените поръчки. Искам да ви попитам - даден е близо един милион за компютри и периферна техника за нуждите на БНР, но има някои конкретни поръчки, които мен лично ме смущават и искам да ми отговорите конкретно за какво са дадени", коментира Велева. Тя цитира искане на индикативни ценови предложения, според които БНР би платило 6600 лв. за 100 броя фризбита, 17 000 лв. за екокубче, 25 000 лв. за дъждобрани и 260 000 лв. за визитки.

"Нито имаме такива нужди, нито имаме такива средства. Именно поради тази причина, когато получихме тези индикативни ценови предложения, върнах спецификацията обратно в търговска дирекция за корекция на бройките и на артикулите", коментира Милен Митев. Той посочи, че според собствената оценка на радиото за прогнозната стойност на тази поръчка в срок от две години е не повече от 200 000 лв. "А сме получили индикативна цена от над 800 000 лв., мисля, че беше", коментира той. Генералният директор на общественото радио допълни, че по това искане са получени две индикативни ценови предложения, които обаче са били сходни.

"Сега ще пуснем тази поръчка с прогнозната стойност, която ние намираме за нормална, мотивирана с цени по каталози, които са свободно достъпни, а не с индикативните ценови предложения, които са очевидно недобросъвестно подадени", каза още Милен Митев.

Отчетът пък бе приет с подкрепата на председателя на СЕМ Соня Момчилова, Галина Георгиева и Габриела Наплатанова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини