Европейската космическа агенция проучва ядрено задвижване за далечни пилотирани мисии

Европейската космическа агенция (ЕКА) проучва ядрено задвижване при бъдещите далечни пилотирани мисии, по-специално до Марс, съобщи АФП.

Ограничаване на излагането на астронавтите на космическа радиация също е акцент в проучванията, съобщи във вторник френската организация, която ще извършва изследванията.

“Ограничени по отношение на тягата и автономността, конвенционалните системи за задвижване в космоса вече демонстрират своите ограничения за далечни пътувания”, уточни френският Комисариат за атомна енергия (КАЕ).

Ето защо френската изследователска организация ще проведе от името на ЕКА “две проучвания за осъществимост на ядреното задвижване”, уточниха от Комисариата по време на въздушното изложение в Бурже, близо до Париж.

Космическите задвижващи системи подсилват ракетите след изстрелването им, като им дават допълнителна тяга, за да достигнат предвидената орбита. Това са химически двигатели, разположени в горните степени на ракетите-носители, които се различават от двигателните системи, използвани при изстрелването, за да откъснат ракетите от Земята.

Един от методите се състои в “нагряване на течен водород чрез преминаването му през активната зона на ядрен реактор, за да се превърне в газ и да се доведе до висока температура, преди да се изхвърли, за да генерира тяга с ефективност два до три пъти по-голяма от тази на конвенционален химически двигател”, уточнява КАЕ в съобщение за пресата.

Това би намалило продължителността на бъдещите пилотирани пътувания до Марс, които понастоящем се оценяват на около девет месеца, само до “няколко седмици" обяснява пред АФП Давид Фрабуле, координатор на космическите дейности в КАЕ.

По този начин астронавтите на борда на кораба ще бъдат по-малко изложени на опасната космическа радиация, която е основна пречка за човешките мисии в далечния космос. Такива двигатели биха улеснили и изпращането на голямо по обем оборудване, което ще е от съществено значение за оцеляването на астронавтите.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини