За първи път косатка атакува яхта в северни води

Косатка блъсна яхта няколко пъти в Северно море край Шетланд.

Собственикът на кораба, 72-годишният пенсиониран холандски физик и опитен яхтсмен Вим Рутен, плавал сам от Леруик за Берген в Норвегия. Мъжът бил на риболов, когато внезапно се появила косатка и започнала да се ударя в кърмата на седемтонната яхта.

Косатката удряла корпуса на кораба отново и отново, пише The ​​Guardian. Това поведение вече е наблюдавано в популацията на иберийските косатки, но сега е регистрирано за първи път в северни води.

Експертите смятат, че в зависимост от възрастта на косатките, яхтите ги привличат по различни причини. Младите обръщат внимание на блясъка на въдицата, искат да опознаят по-добре обекта или са привлечени от миризмата на уловената риба. Възрастните, най-вероятно имали негативен опит от сблъсък с кораби, може да се опитват да ги спрат.

Най-изненадващ за учените е фактът, че агресивното поведение на косатките се проявява на 4800 километра от Гибралтар. Д-р Конър Райън, научен консултант на Hebridean Whale and Dolphin Trust, граждански научен проект, който изследвал групите косатки край бреговете на Шотландия, казва: "Не бих искал да споря, че това не може да се научи (от южната популация). Възможно е тази "приумица" да се разпространява между различни групи или общности."

Учените смятат, че в основата на това поведение на косатките е човешката дейност, макар и косвено. Увеличаването на броя на корабите, намаляването на източниците на храна, повишаването на температурата на световните океани и шумовото замърсяване може да играят роля.

Наскоро в Португалия група косатки потопи ветроходна яхта за 45 минути. На борда са били четирима членове на екипажа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини