Косатки потопиха яхта в Атлантическия океан

На 31 октомври тази година група косатки атакуват яхта, плуваща под полски флаг, близо до Гибралтарския проток. "Нападението" трае около 45 минути, като плавателното средство потъва, макар да няма нито един пострадал, защото пътниците са спасени от морския патрул на Мароко.

Оказва се, че инцидентът не е първият подобен. През август тази година за подобни атаки съобщават край бреговете на Испания и Португалия, а от 2020 г. до момента са регистрирани над 500 срещи между косатки и различни плавателни съдове, съобщават от NPR. Те цитират и доклад на морския биолог Алфредо Лопес Фернандес, според който има три потопени лодки след подобни "сблъсъци, но никога не е имало пострадал човек.

Разбира се, основният въпрос в случая е каква е мотивацията на морските бозайници за подобни атаки. В някои случаи те просто побутват лодките за известно време, но в други сякаш целенасочено се опитват да ги унищожат и потопят.

Морските биолози твърдят, че макар подобни актове да изглеждат агресивни, косатките имат доста по-сложно поведение. Според тях "нападенията" над лодките е вид игра и опит за социален контакт.

Учените дори вярват, че тези морски бозайници се поддават на "тенденции" подобно на предизвикателствата на тийнейджърите в TikTok и играта с плавателните съдове е точно такова нещо.

Затова и твърдения, че в атаките над плавателни съдове са вследствие на предишни неприятни сблъсъци на животните с тях или пък са чиста проба агресия, са отречени от учените, пишат Interesting Engineering. И призовават да не приписваме човешка мотивация на действията на косатките.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини