Kлиенти от Западна Европа идват да търсят коли на старо в България

Продължава поскъпването на автомобилите втора ръка у нас. Заради забавеното производство на нови коли клиенти от Западна Европа идват да търсят коли на старо в България. Какви са цените на новите и употребяваните автомобили и какви коли търсят българите и чужденците?

30% ръст в цените на употребяваните коли отчитат в един от най-големите пазари у нас – в Дупница. В автокъщата на Диего Чалев клиентите от България са все по-малко, а тези от Германия, Франция и Словакия все повече. Причината според търговците - чакането с месеци за нов автомобил в Европа.

"Дори ми се е случвало да идват италианци, оттам ги внасяме, а те идват да си ги вземат обратно. До 10 000 лева, по-икономични със сигурност търсят", заяви Диего Чалев, търговец на употребявани автомобили.

На пазара за нови автомобили у нас, въпреки дългото чакане, търговците отчитат голям интерес предимно от български клиенти.

"През 2022 г. имахме един много сериозен ръст на продажбите около 20%, бяхме номер 1 в Европа по отношение на продажбите на нови коли, но в началото на годината бяхме малко колебливи, след това отново започна един сериозен ръст и наистина в момента имаме около 16% ръст на продажбите", коментира Васил Новоселски, търговец на нови автомобили в Благоевград.

Търговците споделят още, че все повече клиенти предпочитат електрическите автомобили, тъй като техният разход на гориво е много по-малък.

Въпреки търсенето на нови автомобили у нас собствениците на такива до 5 години към момента ca едва 6%, сочат данните на националната статистика. А на превозни средства над 15 години делът на пазара е повече от 65%.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини