10-те начина, по които токсичните хора съсипват живота ви

Всички ние сме се сблъсквали с хора, които искат да ни тормозят, които ни унижават или мачкат самочувствието ни по един или друг начин – независимо дали става дума за колеги, семейство или приятели. В обкръжението ни има поне един такъв човек, който ни третира по незаслужено лош начин.

Нещо повече – този тип хора понижават самочувствието ни по фин начин, който остава незабелязан за страничния наблюдател. Ако се опитаме да обясним как се чувстваме, те лесно могат да обърнат нещата и да ни изкарат твърде чувствителни или осъдителни.

Тези 10 метода са характерни за неприятните хора. Как да ги избягвате? Докато ги разглеждаме, ще придобиете по-голямо разбиране и осъзнаване за хората в ежедневието си.

1. Държат ви в състояние на несигурност

Един от методите на недоброжелателите е да ви държат в състояние на несигурност. Никога не знаете кога ще избухнат и ще направят нещо, което да ви разстрои.

Например в един момент можете да с разбирате прекрасно, да се смеете и да изграждате взаимно доверие. Нещата могат да останат така за определен период от време, но след това от нищото токсичният човек отново ви кара да се чувствате несигурни.

Никога не знаете как да се чувствате около него и си създавате рационални оправдания за поведението му – сякаш се опитвате да се убедите, че го харесвате.

2. Обичат да проектират

Проекцията може да се обясни съвсем просто: човекът приема чувствата си и прехвърля отговорността за тях върху вас. Например някой, който не ви харесва, може да каже: "Мисля, че не ме харесваш.".

Те лесно могат да поставят рамка около вас, като ви карат постоянно да им се обяснявате. И вместо да се фокусирате върху реалните им намерения, вие започвате да поставяте под въпрос собствените си чувства.

3. Често манипулират

Манипулацията е свързана с контрола. Токсичният човек иска да усеща, че сте под негова власт. Често ви кара да се чувствате така, сякаш му дължите нещо. Подобно поведение може да се срещне при мениджъри и хора с по-голямо влияние.

Например ако шефът ви е помолил да работите извънредно, но имате други ангажименти, той ви ще се опита да ви убеди, че работата ви е по-важна от другите ви задачи.

Ако му напомните за някоя друга подобна ситуация, в която сте оставали след края на работното време, той извърти нещата по такъв начин, че ви е направил услуга или че му го дължите.

4. Винаги са осъдителни

Токсичният чоек, който често осъжда, обича да се държи така, сякаш всички са съгласни с него. Например: "Ти си безотговорен" е оценка, която предполага, че ти действително си такъв и всички наоколо я подкрепят.

Токсичният човек съди, защото иска несъзнателно да атакува самочувствието ви, вместо да се заеме с истинския проблем. Решаването му би означавало да поеме отговорност за чувствата си, а този тип хора не правят това.

5. Обобщават и преувеличават истината

Бъдете внимателни към обобщенията. Токсичният човек ги използва, за да преувеличи малките истини. Например ако сте забравили да почистите къщата, той може да каже: "Ти никога не ми помагаш" (в превод: забравил си да почистиш). "Ти си безполезен". (Забравил си да почистиш).

Това отново е атака срещу самочувствието ви, а не срещу истинския проблем. А той е, че къщата не е чиста, а не че вие не помагате или че сте безполезни.

6. Използват подмолни атаки

"Не искам да те разстройвам, но..." (Вероятно искат да ви разстроят). "Не искам да ви прекъсвам..." (Да, точно това искат!). Гласът на токсичния човек, който използва подмолна атака, винаги ще е мек.

Лицето им също ще показва загриженост. Те дори може да се опитат да бъдат мили, но под маската им се крият оголени зъби.

7. Изпращат двойни послания

Двойното послание обикновено се изразява с дълбок тон - глас на отвращение. Например токсичният човек може да попита: "Как си?". Ако отговорите с: "Остави ме на мира!", той ще се погрижи да разкаже на всички, че сте в лошо настроение, защото единственото, което е направил, е да ви попита как сте.

8. Прекъсват

Друг ценен инструмент на токсичния човек е прекъсването. Ако ви е зададен въпрос за вас самите, те ви прекъсват, преди да сте довършили отговора.

Или пък могат да ви зададат насочващ въпрос - например: "Все още ли спориш с партньора си?". Не можете да отговорите на него, без да изглеждате грешни. Токсичният човек може дори да излезе по средата на разговора и да ви остави в пълно недоумение.

9. Хвалят ви и се грижат за вас, а после ви сриват със земята

Много токчични хора обичат да ви обсипват с похвали и грижи, така че да станете зависими от тях. Те се преструват, че винаги са на ваше разположение и че винаги можете да споделите най-съкровените си чувства.

Всеки път, когато се почувствате несигурни или тревожни, Токсичният човек ще насочи вниманието ви към отрицателните качества за вас. По този начин те могат да ви „свалят на земята“, да ви потиснат – това засилва чувството им на превъзходство и ви кара да си мислите, че имате нужда от тях.

10. Използват т.нар. "двойно обвързване“

Двойното обвързване е една от най-коварните атаки, защото и да направите, и да не направите нещо, пак сте в грешка. Например ако сте ходили на курс, за да подобрите увереността си, партньорът ви може да ревнува и да е несигурен с новопридобитата ви увереност. Така че тогава ви поставя ултиматум: "Или аз, или курсът".

Разбира се, никой не иска да се откаже от връзката си в името на един курс. Токсичният човек ще отправя заплахи заради положителните промени, които правите в живота си.

Как да избегнете този тип неприятни хора в своето ежедневие

Сега, когато вече познавате 10-те начина, по които неприятните хора съсипват живота ви, не само че знаете как да им се противопоставите, но и по-добре разбирате и самите тях, и подмолните им намерения.

Не без основание казват, че знанието е сила. И дори да не можем да избегнем някои личности в живота си, можем поне да се измъкнем от капаните им.

Как? Просто като сме по-бдителни и по-наясно с поведението на хората около нас. А с това ново ниво на осъзнатост ще станем по-уверени и по-настоятелни следващия път, когато общуваме с тях.

cluber.com.ua

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини