Президентът Румен Радев откри Роженския събор

Изображение 1 от 5

    Със звъна на родопски чанове президентът Румен Радев откри Националния събор на народното творчество "Рожен". В тридневната фолклорна надпревара участват близо 7000 самодейци от всички краища на страната. Кукери от Разлог най-напред прогониха злото. После с песни и танци се изяви Фолклорен ансамбъл "Родопа". Стотици гайди огласиха Роженските поляни по време на откриването. Най-малките гайдарчета бяха на 6 години. От сцената прозвуча емблематичната песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на 11-годишната Теодора Евтимова. Публиката пеeше и плачеше, когато на сцената излезе космическия глас Валя Балканска.
    Приветствие отправиха официалните гости. "Ние сме тук, за да черпим от духовната сила на нашите предци, които в най-тежките времена не преставаха да мечтаят и да се борят да живеят заедно в свободна, обединена, просперираща България, които намериха сили да пометат граничната бразда, заради нас, заради идните поколения", каза президентът Румен Радев в словото си.
    "Рожен е символ на българщината, Рожен е символ на обединението. Наслаждавайте се на Родопа планина, отворете сърцата и душите си", призова кметът на Смолян Николай Мелемов.
    Хиляди българи са пристигнали за събора. Събитието ще продължи до неделя.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини