Десетки хиляди събра първият вечерен спектакъл на Роженския събор

    Десетки хиляди събра първият вечерен концерт на Роженския събор. В подножието на монумента на българското знаме Пилон „Рожен“ в петъчната вечер на сцената излязоха фолклорни изпълнител от всички етнографски области от страната в гала спектакъла „България гостува на Родопите“. С много настроение и положителни емоции се заредиха събралите се на Роженските поляни от цялата страна и специално дошлите за събитието българи от чужбина.
    Още от началото си „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023 доказа, че е събирателна точка на народните традиции и чистия български патриотизъм. На четирите сцени хиляди самодейци – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли представят фолклорното богатство на България. Красиви народни носии, хиляди български знамена, големи хора и стотици гайдари правят празника още по-пъстър и
    вдъхновяващ.
    „Рожен“ 2023, по традиция, съчетава етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.
    Изданието отбелязва 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.
    Днес, събота, Роженският събор продължава с фолклорен конкурс, изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, мобилна музейната експозиция, специализирани изложения на  местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, фермерски пазар, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби, хоротеки и забавления за децата в Детската творителница.
    Вечерта над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“. В спектакъла „Звезден Рожен” ще се включат родопските изпълнители Димитър Керемедчиев, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, „Родопски извор“ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Филип Симидов, Фидан Меров и др .  
    За облекчаване на пътния трафик се препоръчва използването на буферните паркинги в Чепеларе и Пампорово и използването на обществен транспорт от там и Смолян към Роженските поляни.
    На място всеки посетител може да си направи пикник със своя храна и напитки. В ресторантите на терен и точките за хранене се предлагат различни артикули, като цените са в достъпен диапазон - 2,50 лв. за кебапче, кюфте и 500 мл. л. вода, 4,00 лв. за порция пържени картофи. На всяко заведение има ценоразпис с точно описание на грамажи и цени.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини