Спасиха мъж и кучето му, бедстващи от три месеца насред Тихия океан

Австралиецът Тим ​​Шадок и кучето му Бела са били спасени, след като се носели в открито море в продължение на три месеца, съобщава 9News. През цялото това време собственикът и домашният му любимец се хранели със сурова риба и пиели дъждовна вода, благодарение на което успяха да издържат.

В началото на април Шадок отплавал от Мексико, за да стигне до Френска Полинезия. По време на пътуването неговият малък бял катамаран бил застигнат от буря, която повредила електрониката. Австралиецът и кучето му били забелязани от хеликоптер, който съпровождал траулер. Лекарят, който прегледал 51-годишния мъж, казва, че той има изненадващо „нормални жизнени показатели“.

Тим Шадок разказва в интервю, че е преминал през трудни времена в морето. "Сега просто имам нужда от почивка и добра храна, защото дълго време бях сам в морето. Иначе съм в много добро здраве. Имам много добри лекарства и се грижат много добре за мен", казва австралиецът.

Експертът по оцеляване в океана Майк Типтън счита, че късметът е само част от историята. Той отбелязва находчивостта на австралиеца. "Това е комбинация от късмет и умения. Ключът към оцеляването е необходимостта да се осигури прясна вода, а за Шедок това се свежда до местоположението. Освен това хората трябва да разберат колко малка е лодката и колко обширен е Тихият океан. Шансовете някой да бъде открит са доста малки", допълва Типтън. Откриването му е като да намериш игла в купа сено, защото хеликоптерът не е търсел катамарана, а риба тон. 

Основна опасност в тази ситуация е слънчевото изгаряне, защото при него тялото губи способността си да регулира температурата си, а от потенето Шадок може да е губел до 1 или 2 литра на час. "Ако не правите абсолютно нищо и си почивате и се охлаждате, можете да се измъкнете с по-малко от 110 до 220 милилитра вода на ден", казва експертът по оцеляване в океана. Бедстващият мореплавател се е препазил от слънцето с платното на лодката и е събирал дъждовна вода. И е успявал де се грижи за кучето си, което също е изиграло роля в оцеляването. Имал е компания и не е паднал духом.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини