Съживиха червей, прекарал 46 хиляди години в сибирската вечна замръзналост

Учени съживиха древен червей, който е бил замразен в сибирската вечна замръзналост в продължение на цели 46 000 години. Малките животни, наречени нематоди, са се съживили от дълъг сън, започнал в края на плейстоцена преди около 45 839-4779 години, показа радиовъглероден анализ. Това си е сериозна дрямка.

Освен че са впечатляващо издръжливи, микроскопичните твари принадлежат към неизвестен досега на науката вид, наречен Panagrolaimus kolymaensis.

Нематодите, наричани още кръгли червеи, са едни от малкото организми, способни да оцелеят в такива екстремни условия за продължителен период от време. За целта те навлизат в състояние, наречено "криптобиоза", при което всички измерими метаболитни процеси се прекратяват до подобряване на условията на околната среда. През 2018 г. нематоди възкръснаха след предполагаем период на криптобиоза от 42 000 години. Новото откритие връща тази датировка с няколко хилядолетия назад, пише IFLScience.

Други организми, които са способни на подобен подвиг, са бавноходките и ротиферите. В един особено удивителен пример за това явление е открита бактериална спора, запазена в кехлибар в продължение на 25-40 милиона години.

В новото изследване P. kolymaensis са открити на 40 метра дълбочина във вечната замръзналост на брега на река Колима в североизточен Сибир. Замръзналата почва по тези места приютява съкровищница от древни и неочаквани находки - от архаична ДНК и вируси до цяла мечка.

Радиовъглеродният анализ на растителния материал в пробите от вечната замръзналост ги позиционира в края на плейстоцена, а геномните анализи на нематодите ги определят като неописан вид.

Изследователите култивират червеите в продължение на повече от 100 поколения и сравняват генома им с този на техния родственик Caenorhabditis elegans, идентифицирайки общи гени, участващи в криптобиозата.

Те се надяват, че това ще доведе до по-добро разбиране на механизмите, които са в основата на въпросното мистериозно състояние, което в крайна сметка може да доведе до нови методи за дългосрочно съхранение на клетки и тъкани. Те са любопитни също така дали има горна граница за това колко дълго нематодите могат да останат в криптобиотично състояние.

"Тези открития имат значение за нашето разбиране на еволюционните процеси, тъй като времето за генериране може да се разтегли от дни до хилядолетия, а дългосрочното оцеляване на индивиди от видове може да доведе до повторното полагане на основите на иначе изчезнали родословия", заключават авторите.

Изследването е публикувано в PLOS Genetics.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини