Откриха нов вид червей с три пола в безжизнено езеро

Подобно на пустините на Антарктида или най-дълбоките части на морето, езерото Моно в Калифорния е негостоприемно място за повечето форми на живот. Освен бактерии и водорасли, изглежда само соленоводни скариди и гмуркащи мухи могат да се примирят с неговите супер солени води.

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт сега откриха още осем вида микроскопични червеи, процъфтяващи в и около безжизненото езеро Моно, а един от тях е съвсем нов и много странен.

Един от новооткритите видове нематода, засега наречен Auanema sp., има не един, не два, а три различни пола, съобщава екипът, и може да оцелее при доза арсен 500 пъти надхвърляща възможната за човека.

Когато става въпрос за диференциране на пола, нематодите (кръгли червеи) обикновено са хермафродити и мъжки. Но при вида Auanema sp. има червеи и от женски пол. Освен това този вид има и други интересни полови характеристики. Както изследователите отбелязват, "подреждането на гениталните папили при мъжките Auanema sp. е уникално".

И това не е всичко. Екипът казва, че този микроскопичен червей също така ражда живо потомство, уникален подход, тъй като нематодите обикновено снасят яйца.

Това е екстремно същество на екстремно място и това вероятно не е съвпадение. Екипът смята, че благодарение на странните характеристики на този червей, той успява да остане жив в хиперсолените, алкални води на Моно Лейк.

"Екстремофилите могат да ни научат толкова много за иновативните стратегии за справяне със стреса", казва Пей-Ин Ин Ши.

"Нашето проучване показва, че имаме още много да научим как тези 1000-клетъчни животни са овладели оцеляването в екстремни среди".

Сравнявайки странния нов вид нематода с други от същия род, изследователите откриват подобно висока арсенова устойчивост сред два близки вида.

И все пак любопитното е, че нито едно от тези същества всъщност не е живяло в среда с високи нива на арсен. Трябва да има друга причина за тази изумителна толерантност.

„Предишните видове Auanema бяха изолирани от богати почви и тор, които могат да съдържат високи концентрации на фосфат“, предполагат авторите.

"Тъй като усвояването на арсен се случва случайно чрез преносители на фосфати, възможно е адаптирането към високи нива на фосфат в околната среда да доведе и до повишена устойчивост на арсен."

С други думи нематодите са предварително приспособени към живота като екстремофил. Те изглежда имат генетична устойчивост и гъвкавост, което улеснява живота им в сурови места като Моно Лейк.

Преди това проучване в това езеро са открити само два други вида. Езерото е три пъти по-солено от океана и има алкална pH по-голяма от сода за хляб. И все пак откриването на още осем вида не е чак толкова изненадващо за изследователите.

Нематодите са най-разпространеният вид животни на планетата, така че дори в суровите условия в езерото Моно има голям шанс да ги намерите.

В течение на две години изследователи от Калтех изолирали нематоди от езерото и открили множество ниши, в които те процъфтявали. Имало включително хранещи се с водорасли, паразити и хищници.

"По този начин нематодите са доминиращите животни в езерото Моно", заключават авторите.

"Филогенетичният анализ предполага, че нематодите произлизат от множество събития на колонизация, което е поразително, като се има предвид младата история на екстремните условия в Моно Лейк."

На всеки човек на Земята има приблизително 57 милиарда нематоди и почти за нула време тези същества могат да създадат колония на някои от най-екстремните места на Земята.

"Просто е много готино да намерите място, където има много нематоди и почти нищо друго", казва за The Scientist геологът Тулис Онстът, който не е участвал в проучването.

И кой знае, може би, когато няма други обитатели, пак ще има нематоди.

Резултатите са публикувани в Current Biology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини