След метежа на "Вагнер" Путин управлява със секретни укази

Руският президент Владимир Путин започна масово да издава тайни укази след бунта на ЧВК "Вагнер". През юли делът на тези документи достигна 62%, което е рекорд за целия период на неговото управление.

Сайтът "Медиазона" проучи списъка с укази, издадени от държавния глава. Всички те са номерирани по ред от началото на годината. Липсващият номер показва, че указът е бил секретен.

Наведнъж от 27 до 31 юли са подписани 12 такива документа - това е максималният брой за цялото време на войната с Украйна.

Преди юли 2023 г. само веднъж в историята на съвременна Русия делът на такива документи е бил по-голям - през януари 1999 г. Тогава 64% от указите са били засекретени. Като цяло 2023 г. става лидер по брой на непублични укази, техният брой възлиза на 48% от всички укази, подписани от Путин.

Отбелязва се, че тайните укази често са свързани с награждаването на участници във военни операции, включително и посмъртно.

В самото начало на руската агресия през март 2022 г. делът на секретните укази достига 54%, а сега той се е увеличил още повече на фона на мащабната украинска контраофанзива.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини