Десантен кораб е повреден при атаката в Новоросийск

Рано в петък украински морски дронове са атакували руска военноморска база близо до черноморското пристанище Новоросийск, предава "Ройтерс". Дроновете са били унищожени от руски военни кораби, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс". Руските власти не съобщават за жертви и разрушени.

Атаката накара пристанището на Новоросийск временно да спре движението на кораби, съобщи Каспийският тръбопроводен консорциум, който управлява петролен терминал там.

Министерството на отбраната на Русия официално потвърди информацията за атаката с военноморски дронове над Новоросийск. Това е първата украинска атака срещу едно от основните търговски пристанища на Русия.

Каспийският тръбопроводен консорциум, който товари петрол на танкери в Новоросийск, каза, че пристанището временно е забранило движението на кораби. От консорциума заявиха, че съоръженията му не са били повредени и товаренето на петрол продължава на танкери, които вече са акостирали.

Каспийският тръбопроводен консорциум е основният износител на казахстански суров петрол.

Десантнният кораб "Оленегорски миньор" вероятно е бил повреден по време на атаката в Новоросийск

В резултат на нощна атака срещу военноморската база в Новоросийск е повреден десантният кораб "Оленегорский Горняк", съобщиха източници от СБУ на BBC News Украйна.

Службата за сигурност на Украйна също съобщи, че операцията е проведена съвместно с ВМС.

На многобройни видеозаписи, публикувани в Telegram, се вижда как повреденият боен кораб е влачен на буксир.

Киев официално не пое отговорност за атаката.

Видео се появи в телеграм каналите на руски блогъри тегления на буксир и наклонен настрани кораб. Украински медии публикуват кадри, за които се твърди, че са заснети от надземен дронкойто нападна Оленегорския миньор.

"Видеото показва как надводният дрон на СБУ, натъпкан с 450 килограма тротил, атакува вражески кораб с около 100 души екипаж.

Всички руски изявления за "отблъснатата атака" са фалшиви", пише телеграм каналът на Оперативни ЗСУ, свързан с украинската армия.

Сблъсъците в Черно море и прилежащите пристанища ескалираха, след като Русия отказа миналия месец да удължи сделката, позволяваща безопасен износ на зърно от украинските пристанища. Руски дронове и ракети удариха няколко украински пристанищни съоръжения и зърнени силози на Черно море или в близост.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини