Най-голямото и сложно неолитно родословно дърво, съставено чрез ДНК анализ

    Използвайки древна ДНК, археолози във Франция събраха две сложни неолитни родословни дървета, които обхващат множество поколения, което ги прави най-големият наследствен човешки запис, реконструиран някога.

    Родословните дървета се основават на 6700-годишно погребално място, известно като Gurgy, което се намира в района на Парижкия басейн в Северна Франция. Изследователите разкопаха мястото в средата на 2000-те години, но поради напредъка в получаването и анализа на древни ДНК данни, наскоро започнаха да изучават геномите на 94 от 128 индивида, включително деца и възрастни, чиито останки са извадени от мястото, според проучване, публикувано на 26 юли в списание Nature.

    Неолитните общности се появяват за първи път преди около 12 000 години в Близкия изток, регион, който обхваща Западна Азия, Югоизточна Европа и Северна Африка. През този период много групи хора преминават от лов и събирачество към земеделие. Тази промяна в начина на живот позволила на хората да пуснат корени и да се заселят в общности, останали там няколко поколения, което довело до голямото гробище.

    „Размерът на родословно дърво, който е толкова огромен за този период от време“, беше умопомрачителен, каза пред Live Science водещият автор на изследването Maïté Rivollat, постдокторант в катедрата по археология в университета в Гент, Белгия. „Разбрахме, че можем да изследваме социалните аспекти на тази общност.“

    Мястото се състои от едно гробище без паметник или гробни предмети и много от костите "не са добре запазени и корозирали", каза Риволат.

    И все пак „костите бяха достатъчно добри [за извличане] на ДНК“, каза тя, „и успяхме да получим ДНК от 94 от индивидите.“

    Изследователите откриха, че потомците на семейството произлизат от един единствен "баща основател". Неговият скелет е уникален, тъй като първоначално е бил погребан на неизвестно място и по-късно е бил преместен близо до роднините му в Гурги, според съобщението на учените. (Археолозите откриха и останките на жена, погребана до него, но не успяха да извлекат ДНК.)

    Чрез анализиране на данните за митохондриалната ДНК (по майчина линия) и Y-хромозома (по бащина линия), както и на възрастта на всеки индивид при смъртта и генетичния пол, изследователите конструираха две родословни дървета. Първото дърво свързва 64 индивида в седем поколения и е най-голямото до момента, а второто съдържа 12 души от пет поколения, според проучването.

    Скоро се появява "модел по бащина линия", при който поколенията са свързани чрез мъжката линия на потомците. Изследователите също забелязват, че докато мъжете остават в общността, в която са родени, жените напускат, според изявлението.

    „Жените, които бяха погребани там, не бяха роднини и идваха от друго място“, каза Риволат. „Също така забелязахме, че не се случва инбридинг и смятаме, че тази система на движение на жените избягва това да се случи.“

    Друг интересен аспект на общността е, че липсват полубратя и сестри и че синовете и дъщерите имат едни и същи родители, което предполага, че членовете на тази семейна група не са полигамни, а по-скоро моногамни, според изявлението.

    „Стана очевидно, че потомците са знаели кой е погребан там“, каза Ривола. „Колкото по-близко са погребани заедно, толкова по-близки роднини са били.“

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини