Русинова: Ако се докаже здравословен проблем, да се отнемат автомобили едва след кръвен тест

15 са отнетите превозни средства заради употреба на алкохол и наркотици единствено в София за 2 седмици. 

Според Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики са нужни повече лаборатории за кръвни тестове за алкохол и наркотици на шофьори. "Ако един човек покаже документ, че употребява определено лекарство, тогава трябва да се промени законът така, че да им се отнемат автомобилите едва след излизане на кръвен тест", подчерта той. 

"България е една от последните страни в ЕС, която въвежда отнемане на превозното средство, когато шофьор е употребил алкохол. Тази мярка има превантивен ефект. Страхът, че ще ти отнемат колата е много сериозен. Проблемът идва при фалшиво положителните тестове за наркотици, които се получават от обезболяващи или други медикаменти, но той е решим. Опасенията на повечето експерти са, че при отнемане на кола, тя може да се окаже продадена в чужбина и никога повече да не се види. Трябва да се поработи за равностойността на глобата и защо да е санкция, а не ефективна присъда", коментира тя.

Биохимикът д-р Юлиян Караджов обясни, че подвижна лаборатория за кръвни тестове би било най-надеждната идея. "Практически невъзможно е да направите тест, който да бъде достатъчно бърз, евтин и да не дава твърде много фалшиви резултати. Тестовете винаги са един компромис, в случая твърде голям. Кръвните тестове могат да бъдат надеждни, но за тази цел всяка проба трябва да бъде анализирана от компетентни специалисти, а не да се правят на конвейер. По отношение на полевите тестове нещата са доста безнадеждни. Надеждните тестове неизбежно ще бъдат скъпи", посочи Караджов.

Той определи като нереалистично държавата да инвестира повече в полеви тестове, защото навсякъде те дават неточни резултати. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини