Първа присъда с плащане на стойността на автомобила от пиян шофьор

Вече има първи първи случай на осъден пиян шофьор, който трябва да заплати стойността на автомобила, който е карал, предаде NOVA. Тази възможност беше въведена с промени в Наказателния кодекс, влезли в сила в началото на месеца.

Те са обект на редица критики и предстоят промени, но те ще са насочени в посока на прецизиране на обвинението при употреба на наркотици и когато извършителят е заловен зад волана на камион или автобус, които не са негова собственост. Конфискацията на автомобил, както и заплащането на неговата цена, ако е чужд ще останат, увериха депутатите от "Продължаваме промяната - Демокатична България", които готвят ремонта на спорните текстове.

Конкретният случай е от град Искър. 36-годишният мъж е хванат да шофира чужда кола с 1.9 промила алкохол на 9 август. Той отказал да даде кръвна проба, но е признал вината си и е сключил споразумение със съда.

Водачът няма предходни присъди и е получил 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Той трябва да плати и 3871 лв., колкото според оценител е стойността на карания чужд автомобил. Колата е била оценена от вещо лице на място, като е подробно снимана. Така е станало възможно тя да бъде върната на нейния собственик веднага.

"Разпоредбите са нови, но за нас не е ново да се извършат оценителни процедури за нуждите на съдопроизводството", посочи говорителят на Районната прокуратура в Плевен Елеонора Янева. Стойността на автомобила трябва да се плати веднага, като ако сумата не бъде издължена, парите ще се търсят по административен път от Националната агенция за приходите.

В отговор на въпрос Елеонора Янева уточни, че до промените в закона, ще се работи по настоящото законодателство и то ще се прилага какво е.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини