Mинистърът на образованието: Няма да има намаляване на домашните работи

Не искам да ограничавам учителите в тяхната работа при даването на допълнителни задачи, ще могат да се дават и изследователски задачи. Те ще могат да се оценяват. Няма да има намаляване на домашните работи, посочи днес пред bTV министърът на образованието Галин Цоков.

„Става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат отработвани индивидуално или екипно. Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално“, обясни просветният министър.

Предвидено е по-малък брой на изпитванията на дисциплини с хорариум повече от 4 часа седмично като български език и математика.

Цоков посочи, че се подготвя наредба за оценяване на качеството на образователните институции, като с нея ще се въведат индикатори, по които това да се прави. Министърът подчерта също, че дискусията за учебното съдържание продължава, като желанието на министерството е в нея да се включат водещи имена по съответните теми

НВО след 7-ми и след 10 клас на различни дати 

"Основните промени, които успяхме да подготвим за новата учебна година, са насочени в няколко посоки. Първо – свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване (НВО)", посочи още министър Цоков.

"Успяхме да предложим разделяне на изпитите за НВО след десети и седми клас и те да не са на една дата. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити", на мнение е министърът на образованието.

Със заповед на министъра на образованието ще има възможност за определяне на втора дата за НВО за ученици, които са в болница, карантинирани или има смърт в семейството. „Това досега години наред не беше направено. Успяхме да намерим начин това да се случи през новата учебна година“, допълни Галин Цоков.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини