Тагарев: Дронът с бомба край Тюленово е от войната в Украйна

Дронът с бомба, открит снощи край Тюленово, е от войната в Украйна. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на брифинг днес.

"Имам предварителна информация, която не е окончателна, така че не мога още да кажа чий е дрона и откъде е дошъл. Това, което със сигурност може да се предположи е, че е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна", каза Тагарев.

По думите му военните действия със сигурност крият риск и за страната ни.

"Тази война неизбежно е свързана с повишаване рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Знаем, че Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния. Има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси на румънска територия. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи. Да, има рискове за България."

Падналият дрон се обезврежда в светлата част на деня, за да се избегнат рискове за сапьорите, обясни военният министър.

"Такъв тип събития са ежеседмични. Българската армия поддържа капацитети и екипи, които могат да реагират при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят е точно такъв. Оценката на риска определи, че не е имало нужда да се действа през нощта. Тъй като това само ще доведе до риск за екипа, който действа по случая и действаме в светлата част на деня", каза Тагарев.

Министърът потвърди, че е открит боеприпас, който е отделен от дрона.

"Предварителната оценка е, че това е мина", съобщи министърът.

Тагарев потвърди, че има интерес от Украйна към ракети, които не са в напълно функционално състояние.

"Ние проучваме въпроса дали можем да предоставим такива ракети. За комплекси не става въпрос категорично", каза Тагарев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини