ISW: Руските сили в Бахмут са изтощени, но това не е гаранция за пробив

Освобождаването от Украйна на Клещеевка и Андреевка южно от Бахмут може да е влошило руската отбрана в района южно от Бахмут и да е направило битката неефективна в цели три руски бригади, според украински военни. Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Александър Сирски заяви на 18 септември, че Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и Андреевка (10 км югозападно от Бахмут) са важни елементи от руската отбранителна линия Бахмут-Горловка, която украинските сили "нарушиха".

Говорителят на украинската източна групировка на силите капитан Иля Йевлаш заяви на 17 септември, че освобождаването на Клещеевка от Украйна ще позволи на украинските сили да контролират руските наземни комуникационни линии, снабдяващи групировката на руските сили в района на Бахмут - вероятно имайки предвид способността на украинските сили да установят контрол над магистрала T0513 Бахмут-Хорливка.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

ISW все още не може да прецени силата и обхвата на руските отбранителни укрепления в района на Бахмут, въпреки че вероятно са укрепили отбранителните си линии близо до Бахмут по-малко, отколкото в Южна Украйна. Руските сили на юг от Бахмут също вероятно са уморени от битка и ще се опитат да попълнят бойната си сила и да се защитават срещу всяка по-нататъшна украинска офанзива. Руската отбрана на позиции западно от T0513 вероятно ще продължи да бъде предизвикателство за украинските сили в района.

Освобождаването от Украйна на две села, за които руските сили се бореха упорито, може да съответства на сериозното влошаване на защитаващите ги руски части, тъй като украинското настъпление в западната Запорожка област изглежда съответства на значителното влошаване на защитата на руските части и формирования в този сектор отпред. Руските сили, отбраняващи се в западната Запорожка област от началото на контранастъплението, го направиха до голяма степен без ротации на единици на оперативно ниво и вероятно са претърпели допълнителни загуби.

В средата до края на август украинските сили започнаха да пробиват първата руска отбранителна линия, за чието задържане елементи на 42-ра мотострелкова дивизия бяха изразходвали значителни количества жива сила, персонал и усилия.

Руските доклади и кадри показват, че много от тези елементи на 42-ра мотострелкова дивизия са се изтеглили на позиции зад последващия руски отбранителен слой между Вербове (18 км югоизточно от Орехов) и Солодка Балка (20 км южно от Оригов) и сега основно обстрелват настъпващите украински единици.

Липсата на скорошни доклади и кадри на тези елементи, участващи в бойни действия в западната Запорожка област, предполага, че жертвите, понесени по време на първите фази на украинската контраофанзива, са ги направили неефективни в битката. Съобщава се, че части от 70-ти мотострелкови полк временно са се оттеглили в тила по време на украинския пробив и са се върнали на фронтовите позиции в началото на септември, което предполага, че украинският напредък е влошил тази единица достатъчно, за да принуди руското командване да й даде време да се преоборудва в тила — което би било едно от малкото ротации на единици, наблюдавани от ISW в този сектор на фронта.

Елементи от 810-а морска пехотна бригада (Черноморски флот), които също държаха предни позиции в първоначалния руски отбранителен слой по време на по-ранните фази на контранастъплението, по подобен начин изглежда са разположени по-назад от руския отбранителен слой преди текущото настъпление на Украйна.

Съобщава се, че 810-та морска пехотна бригада е участвала в близък бой по време на украинския натиск през Роботине(10 км южно от Оригов), а руски блогъри твърдят, че някои елементи от единицата държат позиции близо до южните покрайнини на Роботине.

Украинските контранастъпателни операции може да са довели до особени тежки загуби на критични елементи на руската отбрана в западната Запорожка област. Елементи на руските 22-ра и 45-та отделни бригади на Спецназ изглежда са отговорни за контраатаката срещу значителния украински напредък в района на Роботине по време на по-ранните фази на контранастъплението и вероятно са претърпели тежки загуби в тези операции.

Скорошното украинско настъпление на юг от Бахмут може да съответства на подобно влошаване на защитата на руските части в района. Сирски заяви, че украинските сили напълно са унищожили бойните способности на части от 72-ра мотострелкова бригада (3-ти армейски корпус), 31-ва гвардейска бригада и 83-та гвардейска бригада по време на освобождаването на Андреевка и Клещеевка.

Твърдението на командира на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски, че командирът на 31-ва бригада е бил убит, подкрепя това твърдение.

72-ра моторизирана бригада вероятно е станала неефективна в битка, въпреки че точното ниво на загубите сред двете бригади на остава неясно. Тези елементи участваха в контраатака и се опитваха да отблъснат украинския напредък около Бахмут - подобно на начина, по който елементите действат в западната Запорожка област - и вероятно претърпяха тежки загуби.

Ако неотдавнашното украинско настъпление на юг от Бахмут доведе до унищожаването на бойните способности на 31-ва и 83-та бригади, тогава руското командване вероятно ще преразположи странично елементи на друга сравнително елитна формация, за да поддържа критични елементи на руската отбрана на юг от Бахмут.

Украинските контранастъпателни операции са блокирали елементи от две дивизии и още една бригада в допълнение към 83-та и 31-ва в посока Бахмут и руското командване може да реши да извърши тактическо предислоциране, за да компенсира отчетените загуби сред 83-та и 31-ва бригади.

Странично предислоциране от другаде в Украйна или съществено тактическо предислоциране на други елементи в района на Бахмут следователно би означавало, че неотдавнашният украински напредък е довел до значителни руски загуби.

Руските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети и крилати ракети Шахед-131/136 по крайбрежните и тиловите райони на Украйна в нощта на 17 срещу 18 септември. Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли 24 дрона Shahed от Краснодарски край и окупирания Крим и 17 крилати ракети Х-101/555/55 с въздушно изстрелване от стратегически бомбардировачи Ту-95МС, излетели от Волгоградска област. Украински служители съобщиха, че украинските сили са свалили 18 дрона и всичките 17 ракети.

Украинските военновъздушни сили отбелязаха, че ударът на руския дрон е бил насочен към Николаевска и Одеска области. Руски източници твърдят, че руски дронове са удряли пристанища в Одеска област и че руските ракети са били насочени към летище Староконстантинов в Хмелницка област.

Съобщава се, че организация с предполагаеми връзки с първия заместник-ръководител на президентската администрация на Русия Сергей Кириенко е отговорна за разпространението на провоенна пропаганда и невярна информация за Украйна сред видни фигури в руското информационно пространство. Руските опозиционни новинарски издания Meduza, Vazhnye Istorii и Bell съобщиха на 13 септември, че организацията с нестопанска цел "Диалог" е създала множество популярни канали в Telegram, за да увеличи проруските репортажи за войната в Украйна в началото на войната и впоследствие е разпространявал невярна информация за войната в Украйна на видни фигури в руското информационно пространство, включително кремълския пропагандист Владимир Соловьов, видни блогъри и популярни новинарски сайтове.

Съобщава се също, че "Диалог" е свързан с проруските канали в Telegram, които имитират украинските канали.

"Диалог" е посъветвал неуточнени лица в руското Министерство на отбраната (MO) да издадат твърд и бърз отговор след увеличаващите се съобщения за липса на боеприпаси и провизии сред руския мобилизиран персонал в Украйна.

Източници, свързани с "Диалог", са разпространили негативни съобщения за починалия финансист на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, докато силите се бият в Украйна. Съобщава се, че руското министерство на цифровото развитие е прехвърлило 6,5 милиарда рубли (около 67,7 милиона долара) на "Диалог" през 2022 г., а неговият заместник генерален директор Владимир Табак има връзки с Кириенко.

ISW постоянно наблюдава някои руски източници да правят подобни твърдения с подобен език в едни и същи дни, което може да предполага, че някои руски източници получават информация от един и същи източник. Съобщаваната връзка на Кириенко с "Диало" е в съответствие с оценката на ISW, че някои руски силоваци и висши военни командири контролират различни канали в Telegram, предназначени за постигане на техните индивидуални цели в руското информационно пространство.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещна с китайския външен министър Ван И в Москва на 18 септември. Лавров заяви във встъпителните си бележки, че светът е в процес на "тектонични промени" и повтори шаблонната реторика за важността и предишните успехи на руско-китайското сътрудничество.

Затвореният пламенен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин отправи директна критика към руския президент Владимир Путин, за да обедини поддръжниците на своята кауза. Гиркин, чрез своя адвокат Александър Молохов, публикува изявление на 18 септември от 15 септември, което оправдава опозицията на Гиркин срещу Путин.

Гиркин отговори хумористично на въпроса "защо Стрелков [Гиркин] е полудял" за твърдението си, че е "по-добър от Путин". Гиркин твърди, че "Смутните времена" (вероятно имайки предвид Смутното време в Русия от 17-ти век, което предшества възхода на династията Романови) са започнали в Русия и че опитите на Кремъл да се справи с най-тежките проблеми са се провалили, така че сегашната "бюрократична олигархична система" в крайна сметка ще се "разпадне". Гиркин твърди, че е негово "задължение" да се опита да обедини други патриоти, за да бъде подходяща алтернатива, но призна, че може да му липсват ресурси, за да успее или може да е започнал инициативата си твърде рано. Гиркин изрази надежда, че усилията му ще вдъхновят и други да "действат като лидери на национално-патриотичното движение", защото "е твърде късно да се страхуваме и да чакаме", тъй като е "навечерието на краха на руската държавност".

Някои руски източници твърдят, че бивш персонал на групата "Вагнер" работи в тясно сътрудничество с Росгвардия (Руската национална гвардия), за да се присъедини отново към военните действия в Украйна. Руски източници твърдят, че неуточнените командири са във "възможно най-близък контакт" с Росгвардия и че неуточнени участници са постигнали споразумение, което ще позволи на бойците на "Вагнер" да се върнат в битките в Украйна като "отделна единица".

Руските власти може да са преговаряли с персонала на "Вагнер" да се присъедини отново към военните действия в Украйна чрез подчинение или връзка с Росгвардия, тъй като много служители отказаха да подпишат договори с руското МО.

Украинският център за съпротива заяви на 18 септември, че по-малко от 1000 служители на "Вагнер" остават в Беларус. Центърът за съпротива добави, че 200 инструктори на Вагнер в Беларус обучават персонала на беларуското министерство на вътрешните работи и министерството на отбраната.

ISW продължава да счита, че е малко вероятно Кремъл да успее да възстанови групата на предишното й ниво.

Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов заяви на 16 септември, че руските власти няма да глобяват лица за игнориране на електронни призовки през предстоящия наборен цикъл през есента на 2023 г. Картополов твърди, че руските военни власти ще използват хартиени документи като основен метод за уведомяване на лицата за призовките за набор и че електронните призовки са "допълнителни".

Руската държавна дума обаче одобри поправки през юли за увеличаване на глобите за неизпълнение на военни призовки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини