Клуб на жените "Родопчанка" отбелязва 20 години от създаването си

Конференция на тема „Предизвикателства и възможности пред съвременната жена родопчанка” организира от Клуб на жените „Родопчанка” по случай 20 години от създаването си. Тя ще се състои на 25 септември 2023 г. в залата на хотел "Кипарис Алфа" в Смолян.
По няколко теми ще говорят следните презентатори:
Адв. Милена Кадиева - тема: „Равнопоставеност и равни възможности”
адв. Милена Кадиева - Основател и изпълнителен директор на Фондация „ДА-Обединени срещу насилието“-Пловдив. Има над 12 години професионален опит, от които 10 в областта на защита правата на жените. Фондацията разполага с екип от адвокати и психолози, професионалисти с десетилетен стаж в своята област. Предлагат комплексна юридическа и психологическа подкрепа на всеки човек с нарушени права. Тя е основател на Адвокатско дружество "Милена Кадиева" където се извършва консултиране и процесуално представителство в областта на домашното насилие във всички негови видове - физическо домашно насилие, сексуално домашно насилие, емоционално домашно насилие, психическо домашно насилие, финансово, родителско отчуждение (т.нар. "модерно домашно насилие");
За своята работа на адвокат и защитник на човешките права адв. Милена Кадиева е носител на наградите от: Адвокатска колегия - Пловдив; Кралица на Швеция - Child 10; Жена на годината на Европа - Категория: Жена на действието

Илиана Балабанова - тема: „Жените и мъжете в България, история, предизвикателства и ролята на женските движения”
Илиана Балабанова, президент и съосновател на Българската платформа на вропейското женско лоби, а от 11 юни 2023 г. тя е новият президент на Европейско женско лоби за периода 2023-2025 г.! Изтъкнат застъпник за правата на жените. Завършила е специализация по правата на човека в Университета в Утрехт. Упорито работи за създаването на активно женско движение в България, като прокламира, че „Домашното насилие не е личен проблем, то е публичен позор.”
През 2003 г. създава неформална коалиция от женски организации, фокусирани върху лобирането и изготвянето на законодателство за превенция и защита от домашно насилие. И благодарение на работата на всички тези жени, на 16 март 2005 г. българският парламент приема Закон за защита от домашното насилие. За феминизма тя казва: “Винаги съм била феминистка! Никога не съм си задавала въпроса дали да бъда феминистка или не.” “Феминизмът означава истинско равенство между жените и мъжете; означава свят без насилие над жените.”

Рада Еленкова - тема: "Филантропия за социална промяна"
Програмен директор в Български фонд за жените. Има 12-годишен опит в сферата на правата на жените и момичетата. Завършва Английска филология и магистратура „История на жените и половете“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които допринасят за феминисткия й мироглед. Специализира по темите за насилие, основано на пола, овластяване на жените и момичетата, сексуални и репродуктивни права. Процесите по застъпничество на международно и национално ниво са й страст. Определя себе си като ентусиастка с изразен вкус към научно-фантастични романи, футуризъм и техно музика. Майка на две момичета-близначки. Убедена е, че бъдещето принадлежи на жените.

Адв.Анелия Йончева - тема: "Домашното насилие - анализ и практически насоки"
Адвокат в сферата на Семейното право и Защита от домашно насилие.
Юридически съветник към Европейско женско лоби - българска платформа.
Юридически експерт по проект "Като в приказките" по който работи с деца жертви на домашно насилие.
Съавтор на "Ръководство за овластяване на уязвими групи жени за превенция от  насилието основано на пола".
Медиатор, вписан в Министерство на правосъдието.

На 26 септември 20-годишнината ще бъде отбелязана от 10 часа в Регионална библиотека „Николай Вранчев“.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини