Учени осъздадоха антимикробно покритие, което прави дезинфекцията излишна

Канадски учени от университета в Саскачъуан и университета в Уиндзор разработиха ново антимикробно покритие, което замества дезинфекцията. То може да улесни дезинфекцирането на повърхности на обществени места - дръжки на врати, парапети на ескалатори и т.н.

Изследването е публикувано в научното списание RSC

Химиците са тествали комбинация от йонни течности и медни наночастици, използвайки естественото свойство на медта да бъде привлечена от клетъчните стени на патогените поради електростатичен ефект. Металните частици унищожават бактериите, включително устойчивите на антибиотици микроорганизми.

Според един от авторите на изследването, д-р Абхинандан Банерджи, тяхната разработка може да реши проблема с дезинфекцията. Съвременните дезинфектанти на основата на хлор трябва да се прилагат върху повърхности непрекъснато, което изисква специален служител или обемисти устройства за автоматизация.

В допълнение, разяждащите съединения постепенно разяждат обработените материали, поради което в тях се натрупват още повече патогенни микроорганизми. В бъдеще учените възнамеряват да тестват на хора безопасността на създадените от тях съединения за токсичност и алергични реакции.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини