Проф. Петков: Хората над 50 да избягват месото

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето.По този повод проф. д-р Димитър Петков, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”, коментира в ефира на „Здравей, България” как да пазим сърдечно-съдовата си система.

„Превенцията е изключително важно. Днешният ден има точно този смисъл – да отидем на лекар. Да си измерим кръвното налягане, да видим дали имаме рискови фактори – диабет, високо кръвно, наднормено тегло, стрес и обездвижване съпроводено. Тези неща съпроводени с алкохол и тютюнопушене дават тласък на атеросклерозата, която води до инфаркт”, обясни д-р Петков. По думите му хората над 50-годишна възраст е добре да избягват месата, особено червените и да наблягат повече на риба.

„Месото води до увеличаване на холестерола и триглицеридите в кръвта. Те водят до плаки по кръвоносните съдове, а това до тромби и съответно до инфаркти или инсулти”, поясни той. И допълни, че е добре да спим по 7-8 часа на нощ и да правим по 10-12 хиляди крачки на ден. По думите му COVID-19 нанася много щети на сърдечно-съдовата система.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини