Руските дронове използвали услугите на американската сателитна компания Iridium

Украинският разследващ проект Trap Aggressor съобщи, че един от производителите на руски безпилотни самолети използва услугите на американската сателитна компания Iridium.

В разследването се казва, че руската компания AFM-Servers, съсобственик на която е бизнесменът Амир Валиев, има договори с руските правоприлагащи органи и "системно си сътрудничи с ФСБ".

Авторите на проекта "Trap Aggressor" се позовават на видеоклип, публикуван в YouTube, в който Валиев представя дрон Ptero, предназначен за наблюдение. В записа той признава, че дронът използва сателитна система, предоставена от американската компания Iridium.

Междувременно самата Iridium все още има офис в Москва и е имала договор за предоставяне на сателитни комуникации на руската национална гвардия през 2022 г. Освен това едно от дъщерните дружества на Iridium е осигурявало комуникации за руското външно министерство, се казва в публикацията.

Освен това, според авторите на разследването, компанията AFM-Servers произвежда безпилотния самолет "Картограф", който руската армия използва за разузнаване по време на войната срещу Украйна.

През пролетта на тази година украинските военни твърдят, че са свалили такъв дрон близо до Кривой Рог в Днепропетровска област.

Авторите на разследването твърдят, че става въпрос за "безпилотен секретен руски комплекс от семейството на Птеро", който е "тайно разработен за нуждите на руската Федерална служба за сигурност".

В разследването не се посочва дали американската сателитна система Iridium е използвана за управлението на дрона "Картограф".

В публикацията обаче се твърди, че дронът "Картограф" е "буквално натъпкан със западни компоненти". Наред с други неща, източникът на проекта твърди, че в него се използват японска запалителна свещ, американски чипове и модули за безжична връзка, както и двигател, произведен в Германия.

Iridium все още не е коментирала констатациите на авторите на разследването на проекта Trap Aggressor.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини