Енергетици и миньори затвориха ключови участъци, ето обходните маршрути

Поради нередности в движението на пътната мрежа са определени обходни маршрути в областите Сливен, Стара Загора и Кюстендил.

В област Сливен, движението по Автомагистрала "Тракия" в двете посоки ще се осъществява чрез обходен маршрут по път II-66, преминавайки през Стара Загора, Нова Загора и завършвайки в Сливен.

За пътуващите по път III-554 в района на гр. Гълъбово маршрутите са:

  • - гр. Гълъбово - гр. Раднево;
  • - гр. Гълъбово - гр. Симеоновград - с. Главан - с. Полски градец - гр. Раднево
  • - гр. Гълъбово - с. Обручище;
  • - гр. Гълъбово - гр. Симеоновград - с. Главан - с. Мъдрец- с. Обручище;
  • - с. Обручище - гр. Раднево;
  • - с. Обручище - с. Мъдрец - с. Полски градец - гр. Раднево.

В област Стара Загора, за пътуващите по Автомагистрала "Тракия" има два обходни маршрута. Първият включва път II-66, започващ от пътния възел "Нова Загора" и водещ през Нова Загора към Сливен. Вторият маршрут е за пътуващите по път I-5 от Казанлък към Стара Загора и включва преход през селата Памукчии и Християново, след което се присъединява към път II-66, водещ през Нова Загора към Сливен, или към път II-57 през Сърнево и Раднево.

В област Кюстендил, за пътуващите по Автомагистрала "Струма" от Благоевград към София, трафикът се отклонява при пътния възел "Бобошево" по път I-1, водещ към Благоевград и София. За пътуващите в обратната посока от София към Благоевград, движението се преориентира от пътния възел "Дупница - север" по път I-1 /E-79/.

Марица Изток

Протестиращи миньори и енергетици блокираха главни пътни артерии в област Стара Загора. Малко преди 7:00 часа те ограничиха възможността за преминаване през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково. Протестиращите блокираха и детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208 километър, главния път между Стара Загора и Хасково в района на село Загоре, главния път София- Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“.

Енергетиците настояват за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

При гражданското неподчинение на прохода „Републиката“ се стигна до напрежение между протестиращи и шофьори.

ТЕЦ "Бобов дол"

Енергетици и миньори затвориха автомагистрала "Струма". Протестиращи има на няколко места - в района на Дупница и пътен възел "Бинека“, посока София, с.Дяково и Бобошево. На място има и полицейски служители. 

От сутринта затваряме магистралата, но пропускаме автомобили, на всеки десет минути, защото хората пътуват за летище, за болница, обясни пред БТА лидерът на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

Протестът е срещу териториалния план за справедлив преход и отпадането на датата 2026 година за затваряне на ТЕЦ "Бобов дол". Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в региона без препитание.

Протестиращите не са съгласни и с предложението за намаляване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга възможност за устойчива заетост, което ще доведе до обезлюдяване на региона. Протестът е обявен като безсрочен и граждански.

Топлофикация Русе

Служители от "Топлофикация Русе" организираха тази сутрин протест край Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост". 
Те обикаляха с личните си автомобили кръговото кръстовище в района на граничния пункт и блокираха движението за около половин час. 

"Причината за протеста е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства. Ние не можем за толкова кратко време - до 2026 г., да преминем на друг вид гориво освен въглища. Общо 400 души работят в "Топлофикация Русе". Нашето искане е регион Русе да влезе в териториалния план и да участваме в написването на териториалните планове за справедлив преход", заяви Севдалин Желев - изпълнителен директор на "Топлофикация Русе".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини