Денков оповести проект на споразумението по време на срещата в НС

Премиерът Николай Денков оповести проект на споразумението с протестиращите миньори и синдикати, става известно от живо излъчване на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев. "Дневник" публикува прочетеното от премиера. Разговорите между двете страни продължават:

  • Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане на необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електроизводствени мощности като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход.
  • Министерски съвет изпълнява решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г., 7 февруари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представители на Европейската комисия за недопускане на в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Министерският съвет се ангажира, в съответствие с европейското и националното законодателство, да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие на европейското и национално законодателство.
  • Изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори, паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Очакваните разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища: не по-малко от 1000 МВт до края на 2035 г.
  • Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители до януари 2026 г., а за енергийно бедните домакинства и след 2026 г.
  • Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти
  • Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони
  • Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица - Изток 2"
  • Предприемане на необходимите действия за изготвяне на проект на Закон за енергийния преход
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини