Неандерталците са ловували пещерни лъвове и са използвали козината им

Международен екип от учени откри първите преки доказателства, че неандерталците са ловували лъвове и са използвали кожата им, съобщиха ДПА и АФП.

Доказателствата за лов са открити върху скелет на пещерен лъв на 48 000 години от пещерата Зигсдорф в Югоизточна Германия. Констатациите "потвърждават най-ранния пряк случай на убийство на голям хищник в човешката история", пишат учените от Германия, Великобритания и Австралия в статия, публикувана в сп. "Сайънтифик рипортс".

Те са идентифицирали прободни рани на гръдния кош на пещерния лъв, които показват, че е бил убит с дървено копие.

"Лезията на ребрата ясно се различава от следите от ухапване на месоядни животни и показва типичния модел на счупване, причинено от ловно оръжие", каза ръководителят на изследването Габриеле Русо от Института за археологически науки на университета в Тюбинген, Германия.

"Лъвът вероятно е бил убит с копие, което е било забито в корема му, когато вече е лежал на земята", каза археологът Анемике Милкс  от университета в Рединг във Великобритания.

Изследователите първоначално са открили фаланги на лъв на най-малко 190 000 години в пещерата на еднорога в Централна Германия, които според тях са "най-ранният пример за използване на кожа на пещерен лъв от неандерталците в Централна Европа".

Русо казва, че белегът върху костта на пръста на крака има смисъл само ако животното е било одрано, за да се получи кожа с все още прикрепени нокти. Откритието го кара да анализира допълнително останките на лъва в Зигсдорф, известни от 1985 г.

Екипът открива и кости от пръсти на три други пещерни лъва, показващи внимателно одиране. 

Пещерният лъв е бил върховен хищник в Евразия преди 200 000 години, преди да изчезне в края на ледниковия период. Висок е бил около 1,3 м. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини