Мутирал неандерталски ген прави хората по-чувствителни на болка

Останките от неандерталското ни потекло учени откриват из геномите на хората по света. При някои това това издава устойчивост на болести или дори уникална форма на главата. Изглежда рядко малцина са наследили чувствителната страна на неандерталците.

Еволюционните генетици изучили внимателно генетичната промяна в неандерталската ДНК, за която се знае, че играе роля в генерирането на импулси в някои нерви, като заключението e, че тази особена форма на гена ги кара да чувстват повече болка.

Търсенето в база данни с половин милион съвременни британски геноми разкрила, че около 0,4 процента от хората все още носят копие на тази мутирала версия.

Със сигурност, хората, които носят гена, също са склонни да изпитват повече симптоми на болка, отколкото средностатитическия британец.

Учените успяват да проведат тази своя работа едва през последните години, след като подобрената технология за секвениране разкрива безпрецедентни детайли за ДНК, взета от останките на неандерталец.

Сред последователностите, дешифрирани от екипа, е ген, отговорен за производството на протеин, наречен Nav1.7. Работата е ръководена от Сванте Паабо от Института за еволюционна антропология на Макс Планк в Лайпциг, Германия, заедно с Уго Зеберг от Каролинския институт в Стокхолм.

Разположен в мембраната на нервната клетка, Nav1.7 функционира като шлюз за натрия и в крайна сметка играе ключова роля за определяне на прага, от който която ние интерпретираме импулса като болезнен.

Без този канал изобщо не бихме почувствали дискомфорт. Но някои вариации на чувствителността на Nav1.7 се отключват много по-лесно и пораждат хронична болка.

"Описват го като на копче за силата, което определя усилването на болката в нервните влакна", обяснява Зеберг пред Nature news.

Версия на този ген, открита в геномите на неандерталеца, има мутации, които биха променили три аминокиселини в протеина, откриват изследователите. За да определят дали тези промени биха допринесли много за функцията на Nav1.7, те ги вмъкват в жабешки яйца и човешка бъбречна тъкан.

За учените било очевидно, че подмяната на някоя от аминокиселините няма да доведе до значителни промени.

Но трите промени заедно превърнали Nav1.7 в способен да изстрелва болезнени импулси далеч по-рано от непроменените форми.

Въпреки че неандерталската форма на Nav1.7 е свързана с повишена болка при съвременните хора, резултатите не могат да ни кажат какво биха могли да почувстват неандерталците, нито защо тази последователност е еволюирала.

Болката е сложно явление, което включва цял набор от гени, отговорни за най-различни процеси, с фини различия, които засилват усещанията при някои хора, или премахват всяка форма на дискомфорт при други.

Почти сме сигурни, че неандерталците са изпитвали дискомфорт, предвид доказателствата за обезболяващи, намерени вградени в плаката им, пише Science Alert. Признаци за нараняване също са често срещани сред неандерталците, заедно с ясни индикации за много внимание и грижи, полагани възстановяване здравето на болните. 

Така че, ако поразсъждаваме малко, не е трудно да си представим, че това усилване на болката може да било полезно за нашите жилави братовчеди, когато е трябвало да се справят с травма при тогавашните доста брутални условия.

Вместо да се борят с болката от ранен крайник и да ходят с него, или да търпят по-нататъшно възпаление на зъб, неандерталците може да "вземали болнични" по-рано, може би разчитайки на солидна семейна подкрепа, за да се излекуват бързо.

Търсенето на улики в останалата част от техния геном може да ни разкаже повече за това как са живели живота си. Вникването в техните гени също ни дава по-ясно разбиране на собствената ни история.

Жалко е, че неандерталците са изчезнали. Те биха могли да ни научат как да се справяме с чувствителността.

Това изследване е публикувано в Current Biology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини