5 известни жени отговарят на въпроса защо нямат деца

В един от епизодите на популярния ситком "Зайнфелд", героинята Илейн седи заобиколена от приятели с деца, докато те се обръщат към нея с репликата: "Ти трябва да имаш бебе!". Можем само да предполагаме, че милиони жени на възраст около 30 години са попадали в подобна ситуация на семейни и приятелски събирания. Те вероятно са гледали неловко, кимали са с глава и са се чудели какво точно да кажат, когато обществото изисква да знае кога ще имаш потомство и защо все още не си го направила, пише Edna.bg.

Въпреки че все повече жени избират да отложат раждането или да останат без деца, очакването жената непременно да бъде и майка е все още високо. В представите на обществото женствеността и майчинството вървят ръка за ръка и това може да създаде много неудобни моменти за дамите, които поради някаква причина нямат деца. 
 

Трябва да знаете, че ако сте от хората, които някога са казвали нещо от рода на "Вече ти е време" и "Tи кога смяташ да имаш деца?", може да бръкнете в рани, за които дори не подозирате. Не знаете дали тази жена има здравословен проблем, за който не е споделила, например, дали се чувства готова или дали изобщо иска да има деца. 

Каквато и да е причината, никоя жена не трябва да бъде поставяна в ситуация, в която да се обяснява защо няма деца. Но някои от най-известните жени все пак го правят. Предвид звездния им статут, те са обект на голям обществен интерес и навлизането в личното им пространство е неизбежно. Тези дами обаче дават отговор на въпроса "Защо нямаш деца?" с подобаващи стил и класа, които ни карат да ги харесваме още повече.

Вижте кои са те.

Опра Уинфри - "Ако имах деца, те сигурно щяха да ме мразят. Защото все нещо в живота ми щеше да се наложи да пострада и това вероятно щяха да бъдат те".

В свят, в който жените често се чувстват принудени да избират между това да имат деца и да имат кариера, Уинфри винаги е била открита за желанието си да даде приоритет на работата си. Тя каза на Hollywood Reporter през 2013 г., че докато най-добрата ѝ приятелка Гейл Кинг е мечтала за майчинство, тя е мечтала да стане Мартин Лутър Кинг-младши – и осъзнава, че децата в крайна сметка биха заели второ място в живота ѝ.

Елън Дедженеръс - "Освен ако смяташ, че имаш отлични умения или желание и копнеж в теб да правиш това, количестото работа и отговорност, което представлява това...просто не искам да ги прецакам".

Има причина родителството да се нарича най-трудната работа в света и Дедженеръс и съпругата ѝ Порша де Роси признават, че не искат активно да поемат тази отговорност. „Трябва наистина да искаш да имаш деца и никой от нас не искаше“, каза де Роси пред Out през 2013 г. Дедженеръс изрази чувствата си в есе, написано за списание People през 2014 г., напомняйки на читателите, че много двойки без деца всъщност претеглят плюсовете и недостатъци на родителството също толкова, ако не и повече, отколкото хората с деца. 

Ким Катрал - "Мисля, че са очарователни, сладки и забавни... и след това ми дават главоболие".

Ето истината: децата могат да бъдат изтощителни. Ким Катрал каза на Advocate през 2008 г. това, което повечето родители вече знаят (но вероятно не искат да мислят за това твърде много).

Дженифър Анистън - "Може да нямаш дете излезнало от вагината ти, но това не означава, че не можеш да бъдеш майка за кучета, приятели, деца на приятели. Има всякакви причини за това децата да не са част от нечий живот и никой няма право да прави догадки.Това е много грубо, обидно и невежо".

Анистън прекара кариерата си, изправена пред порой от клюки за личния ѝ живот, от развода ѝ с Брад Пит до бездетния ѝ статус като някои от таблоидите дори намираха връзка между двете неща. Тя не се притеснява да припомни на любопитните хора един основен факт: причините, поради които една жена няма деца, не са ничия проклета работа.

Глория Стейнем - "Не всеки с матка трябва да има деца, както не всеки с гласни струни трябва да пее".

След трудно детство, прекарано в грижи за психично болната си майка, Стейнем каза, че не иска да прекарва повече време в грижи за другите. И както тя каза пред публика в Индия, тя не е съжалявала за това „нито за милисекунда“. В разговор с Дженифър Анистън на конференцията MAKERS през 2014 г. тя заяви, че женското движение от 60-те и 70-те години ѝ е показало, че да си омъжена с деца не е единственият начин да живееш.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини