Не подценявайте диабета - най-важното, което трябва да знаете

Около 422 милиона души по света имат диабет, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат пряко на диабет всяка година. Броят на случаите и разпространението на диабета непрекъснато се увеличават през последните няколко десетилетия. По експертна оценка на СЗО се очаква случаите на диабет да достигнат до 578 милиона до 2030 г. и 700 милиона до 2045 г., съобщават от Министерство на здравеопазването. 

На 14 ноември международната общност отбелязва Световния ден за борба с диабета под мотото „Знай своя риск, знай своя отговор“, като световната тема за периода 2021-2023 г. е „Достъп до диабетни грижи“.

Ранната диагностика и адекватното лечение означават много по-малко усложнения от диабета, каза ендокринологът д-р Калоян Велков.

Според него е важно поне веднъж годишно да се прави такова изследване, а за хората в рискови групи – два пъти в годината или при наличие на симптоми. 

За да се избегне клинична инерция, д-р Велков съветва хората с диабет поне на шест месеца да посещават ендокринолозите. „Вече не разглеждаме диабета като една захарна болест, а като кардио-ренално-метаболитна болест. Това означава, че този здравословен проблем уврежда сърце, бъбреци, мозък и всички органи и системи. Ние трябва да подходим към това заболяване комплексно и да използваме медикаменти, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания“, допълни д-р Велков. 

Той подчерта, че високите нива на кръвна глюкоза при диабет тип II може с месеци и години да не бъдат забелязани, тъй като симптомите са доста нехарактерни. Най-често те се изразяват при повишени нива на кръвната захар и са сухота в устната кухина, често уриниране, повишена жажда и други. „Често се случва те да бъдат неглижирани и много от пациентите биват диагностицирани, когато постъпят в лечебно заведение, за да бъдат лекувани някои от усложненията вследствие на диабета“, поясни д-р Велков.  

Над 200 души се включиха в кампанията на площада, като ендокринологът ги съветва, след като видят резултатите, да не се стряскат, а да потърсят личните си лекари, защото не винаги моментните нива са цялостна диагноза. Има различни фактори, които влияят на резултатите.  

Възрастовата граница, при която се поставя диагнозата диабет тип 2 спада – преди години тя е била в диапазона 40-45 години, а днес е 30-35, отбеляза специалистът. Смята се, че през 2030 г. по света ще има 630 милиона човека с диабет.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини