Първата площадка за мединските хеликоптери вече е годна за експлоатация

Първата болнична хеликоптерна площадка, изградена на територията на частната болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище, е получила удостоверение от директора на Главната дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА), че е годна за експлоатация, съобщиха от Министерството на транспорта.

Летището е предназначено за обслужване на полети за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух.

По време на откриването на площадката шефът на ГВА Анелия Маринова е припомнила, че преди месец беше открита първата регистрирана оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух на територията на военновъздушното висше училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Преди пускането в експлоатация на летището ГВА е извършила аеронавигационно изследване на съоръжението. Според транспортното министерство летището отговаряло на всички нормативни изисквания, свързани с осигуряване безопасността на полетите на медицинските хеликоптери.

Към момента в България има още 6 изградени хеликоптерни летища на територията на болници, които са в процедура по регистрация:

  •     УМБАЛ "Лозенец" (бившата правителствена) в София;
  •     УМБАЛ "Проф. Александър Чирков" (бивша "Св. Екатерина") в София;
  •     УМБАЛ "Света Анна" (бивша Окръжна болница) в София;
  •     частната УМБАЛ "Канев" в Русе;
  •     УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив;
  •     аварийно-спасително хеликоптерно летище на южния портал на тунел "Железница" на АМ "Струма".

Други 4 хеликоптерни летища са в процес на проектиране:

  •     МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен;
  •     УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен;
  •     МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново;
  •     УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

България очаква да получи шест медицински хеликоптера до 2026 г. със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, но неотдавна министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че ще бъдат купени със средства от държавния бюджет още два медицински хеликоптера, които да бъдат използвани като резервни. По думите му има възможност хеликоптерите да бъдат управлявани от чужденци. В момента в Италия се подготвят българските екипи, но те ще имат европейски лиценз и ще могат да работят и на други места. Именно заради това е възможно те да бъдат заменени с чужденци, ако решат да се преместят в друга страна. За да не се случва това, министърът обяви, че заплатите им ще бъдат между 8 и 10 хил. лв.

Гвоздейков обеща, че през януари догодина ще започне експлоатацията на първия хеликоптер. В средата на юни догодина идва вторият хеликоптер, а в края на декември ще дойде и третият, увери той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини