Футболните национали приемат Унгария без публика и на фона на протест срещу БФС

Българският национален отбор по футбол излиза днес срещу Унгария в мач от квалификациите за европейското първенство през 2024 г. Срещата е от 19 часа на националния стадион "Васил Левски" и ще бъде предавана пряко по БНТ1 и БНТ3.

Отборът ще играе пред празни трибуни, като от Българския футболен съюз (БФС) мотивираха това решение с препоръка на Европейската футболна федерация (УЕФА) и СДВР. В рамките на няколко дни двубоят беше местен последователно София - Пловдив - Кърджали и обратно София. Това доведе до критика от гостите от Унгария, които нарекоха поведението на Българския футболен съюз (БФС) "безпрецедентно, несериозно и неспортсменско".

Два часа преди футболната среща пред Националния стадион ще започне и протест, който е срещу ръководството на футболния съюз с искане за оставка на президента му Борислав Михайлов.

Срещата с Унгария е последно домакинство за българския тим в квалификациите за Евро 2024, като след този двубой остава само гостуване на Сърбия (19 ноември). Два кръга преди края на квалификациите България е на последно място в група G със само две точки. Националният отбор е заплашен за пръв път да остане без победа в европейски квалификации.

Предстоящият мач е и дебют за новия национален селекционер Илиан Илиев.

Той поема отбора в серия от девет мача без победа. Преди Илиев на поста беше сърбинът Младен Кръстаич, който беше уволнен.

"Никой треньор не иска да бъде пред празни трибуни. Старахме се от първия ден да се абстрахираме. Мисля, че подготовката ни мина добре", каза Илиев преди мача, коментирайки ситуацията, в която се намира като обстановка.

В спортен план Илиев каза: "В неприятна ситуация сме като представяне и резултати. Унгарците са добър отбор, обиграни са. За мен като дебют, а и, разбира се, за играчите, щеше да бъде добре да има публика."

Той не може да разчита на централния бранител Кристиян Димитров, който е с травма, както и на наказания Андриан Краев. Селекционерът обаче загатна, че няма да прави големи промени спрямо предшественика си Кръстаич.

Предстоящият мач е от голямо значение за Унгария. Отборът е водач в групата с 14 т. и се нуждае от равенство, за да си гарантира, че ще завърши на едно от първите две места (бел. авт. - първите два отбора се класират директно за Евро 2024).

"Уважаваме съперника, но искаме да направим последната крачка към целта ни. Моя слабост е, че не мога да подготвя отбор за равенство. Ако обаче стигнем до такова, няма да плача", каза селекционерът на Унгария Марко Роси.

Той отказа да акцентира върху създалата се ситуация преди мача с промените на стадионите.

"Досега не бях чел нищо и не исках писанията в интернет да ми влияят. Бях фокусиран изцяло върху мача с България."

"Проучихме нашия съперник и видяхме, че въпреки че имат само две точки, те нямаха късмет в голяма част от мачовете. България играе добър футбол и можеше да има четири или пет точки повече", добави селекционерът на Унгария.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини