Василев закова скока на пенсиите и заплатите и намали приходната част в бюджета

На фона на критики на редица икономисти, че приходната част в бюджета за 2024 г. не може да бъде изпълнена и финансовият министър Асен Василев е краен оптимист, все пак ще има промяна - има намаление на приходната част с 2,4 млрд. лева, както и на капиталовите разходи с 2,4 млрд. лева.

Това стана ясно от думите на Василев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където се обсъждат проектозаконите на НЗОК, ДОО и държавният бюджет за догодина.

Промяната е следствие на дискусии с партиите в парламента, които поискаха да се намали приходната част. Първоначално бяха заложени приходи от 77.6 млрд. лева.

933 лева ще е размерът на минималната работна заплата, предвижда бюджетът за 2024 г. В България те са най-ниски спрямо минималното трудово възнаграждение в съседните държави, стана ясно още от думите на Василев.

„В Черна гора тази година тя е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас , а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори“, заяви още Василев.

Работодателските организации обаче не се съгласиха. Синдикатите поискаха повече пари за заплати, обезщетения за безработица и по-висок максимален доход.

Очаква се ръст в заетостта и спад в безработицата. Очаква се средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%.

Предвижда се увеличение и на максималния осигурителен доход.

„Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина“, допълни Василев.

В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични инвестиции. По последната редакция те са 9,983 млрд. лева, почти 10 млрд. лева, което е 25% увеличение спрямо разчета за 2023 г., предава БТА.  

По думите на Василев план-сметката за догодина постига трайно повишаване на пенсиите - вдигат се вдовишките пенсии за най-уязвимите самотни пенсионери.

„Запазват се редица политики. Данъчната система е напълно запазена, няма промени в данъчните ставки. Единствената промяна идва по линия на европейската директива за 15% корпоративен данък за компаниите с оборот на 1,5 млрд. лева. В България това са основно чужди компании, с майки-собственици в други държави от ЕС. От гледна точка на общата корпорация данъчното бреме не се увеличава“, допълни още Василев.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини