ОИЦ-Смолян приключи още един успешен проект

В община Смолян се проведе заключителна пресконференция по проект „Осигуряване функционирането на ОИЦ-Смолян за периода 2022-2023 г.“. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ и неговата продължителност е 24 месеца.
Пресконференцията беше открита от ръководителя на проекта и зам.-кмет на Община Смолян – Марин Захариев, който отбеляза, че има голям смисъл във функционирането на Областния информационен център, особено за по-малките общини. Захариев благодари на екипа на Центъра за ползотворната работа и отчете положителната роля на ОИЦ-Смолян за осведомеността на всички, които имат интерес към възможностите за европейско финансиране.
Управителят на ОИЦ-Смолян Цветанка Генчева също приветства присъстващите и заяви, че се очаква дейността на Центъра да продължи и през следващите години като функциите му ще бъдат разширени, защото освен всички предоставяни до момента безплатни услуги, ОИЦ-Смолян вече изпълнява и функциите „Обслужване на едно гише“ във връзка с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като предоставят услуги в процеса на повишаване на енергийната ефективност. „Също така екипът на ОИЦ-Смолян е и част от Звеното за медиация и Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на ЮЦР, във връзка с изпълнението на Подхода Интегрирани териториални инвестиции.“ – допълни Генчева.
Анна Болярова – експерт „Комуникация, информация и логистика“ в ОИЦ-Смолян запозна присъстващите с резултатите, които Центърът е постигнал в рамките на своя двегодишен проект. „Това е поредният проект на ОИЦ-Смолян, по който сме изпълнили всички индикатори. В рамките на тези две години проведохме 21 информационни срещи за популяризиране на европейското финансиране в десетте общини на Областта, проведохме 2 общи инициативи на Мрежата от ОИЦ в страната, както и 2 изключително успешни еднодневни събития.“ – каза Болярова. „Много сме удовлетворени и от резултатите, които постигнахме за повишаване на информираността на обществеността за Подхода ИТИ, като проведохме общо 23 срещи и дискусии, които протекоха при голям интерес“ – допълни Болярова.
Експертите от Центъра отбелязаха, че през последните две години отчитат повишен интерес към европейското финансиране като над 1000 човека са потърсили информация по темата. Най-много въпроси експертите на Центъра са получили относно създаването на собствен бизнес, както и за възможностите за финансиране на мерки за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и за поставяне на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди. Засилен интерес ОИЦ-Смолян отчита и към финансирането на земеделски и неземеделски дейности по Програма за развитие на селските райони.
Екипът на Областен информационен център - Смолян продължава да извършва своите услуги напълно безплатно и всеки заинтересован може да посети офиса на Центъра, който се намира на бул. България 12 /до входа на Община Смолян/ или да се свърже с експертите по телефон на 0301/88805 .


 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини