Унгария вече официално е против членството на България в Шенген

Унгария ще наложи вето на влизането на България в зоната за пътуване без контрол с лични документи в ЕС, съобщи външното министерство в Будапеща. Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция, след като през последните дни тя бе съобщена от "Файненшъл таймс" и коментирана от премиера акад. Николай Денков като комуникация на ниско официално ниво.

Според съобщението, цитирано от "Ройтерс", министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто е казал, че ветото за Шенген е в сила, докато не бъде отменена допълнителната такса за внос и пренос на руски газ, въведена от България.

Това решение засегна основно трасе за внос на природен газ от Русия за Унгария, която, противно на призивите на ЕС да се ограничи и спре вноса на руски енергоизточници, подписа нови договори с Москва.

Докато западноевропейските страни положиха големи усилия да се откажат от руския газ, Унгария получава 4.5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия съгласно споразумение, подписано през 2021 г., главно през България и Сърбия, припомня и "Ройтерс".

За промяната в българската позиция - но формално законът още не е поправен - бе съобщено в понеделник от изказвания на Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков ("Продължаваме промяната - Демократична България") пред журналисти в Народното събрание.

Петков каза, че "за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход - тя не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с Европейската комисия".

Борисов директно обвърза премахването на таксата с преговорите за присъединяване към Шенген: "Доста сме близо до Шенген. Всякакви варианти, като таксата, които да ни спънат в последния момент, решихме да приложим Европейския подход".

И двете изказвания не прозвучаха като пълен отказ от българското решение.

На следващия ден премиерът Виктор Орбан написа, че е разговарял с Борисов и го нарече "стар приятел", а Борисов обясни във "Фейсбук, че са обсъждали Шенген и че го е информирал за "консенсуса с лидерите на партиите, които подкрепят правителството и конституционната реформа, за премахването на допълнителната такса върху преноса на газ".

Сиярто е казвал, че ходът на България, който според него противоречи на европейските разпоредби, застрашава безопасността на доставките не само в Унгария, но и в Сърбия и Северна Македония. Европейската комисия поиска информация по случая, но не се е произнасяла по него, като може и да не реагира, докато не обяви официална проверка.

"Ройтерс" цитира информационна бележка от икономисти от банковата група "Уникредит" до клиентите, в която се казвало: "Въпреки че таксата има за цел да намали печалбите на "Газпром", който според споразуменията относно доставката на газ трябва да поемат този разход, тя все пак може да доведе до смущения в транзита и/или по-високи разходи за страните, получаващи газ по този маршрут".

 
Източник: в. Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини