Иран спря петролните доставки за Китай, искайки по-високи цени

Търговията на Китай с петрол от Иран е в застой, тъй като Техеран спира доставките, искайки по-високи цени от най-големия си клиент, затягайки евтините доставки за най-големия вносител на суров петрол в света, съобщава Ройтерс

Намаляването на иранския петрол, който представлява около 10% от вноса на суров петрол в Китай и достигна рекорд през октомври, може да подкрепи световните цени на суровината и да намали печалбите на китайските рафинерии.

Внезапният ход, който един от шефовете в индустрията нарича „неизпълнение на задълженията“, може също така да представлява обратен ефект на прекратените от САЩ санкции на венецуелския петрол, което отклони доставките от южноамериканския производител към САЩ и Индия, повишавайки цените за Китай

В началото на миналия месец иранските продавачи са заявили пред китайските си партньори, че намаляват отстъпките за доставките през декември и януари на ирански лек суров петрол до между 5 и 6 долара за барел под цената на Брент, съобщават източници на Ройтерс. Въпросните сделки са били сключени през ноември при отстъпки от около 10 долара за барел.

„Това се счита за голямо неизпълнение и заповедта за повишаване на цените очевидно е дошла от централата в Техеран, тъй като те задържат доставките и на посредниците“, коментира базиран в Китай мениджър. „Не е ясно как ще свършат нещата. Нека изчакаме малко и да видим дали рафинериите са готови да приемат новата цена“, коментира висш ръководител от бранша.

Китай спести милиарди долари, купувайки петрол често на много намалени цени от санкционираните производители Иран, Венецуела и отскоро Русия – страни, които доставят почти 30% от вноса на суров петрол в Китай.

Не е ясно колко големи са съкращенията на доставките от Иран за Китай. Най-малко един купувач е приел по-високи цени: базирана в Шандонг рафинерия е купила товар в края на миналия месец с отстъпка между $5,50 и $6,50 на база доставка франко кораба, сочат източници на агенцията.

Отстъпките могат да се стеснят допълнително, тъй като последната известна оферта е $4,50. Средната отстъпка за миналата година за Iranian Light, ключов клас, който Китай купува с висок среден добив на дестилати, е била около 13 долара.

По-малките независими рафинерии в Китай, наречени „чайници“, се превърнаха в най-големите клиенти на Техеран, откакто за първи път закупиха ирански петрол в края на 2019 г. Те замениха държавните рафинерии, които спряха да работят с Иран поради опасения, че ще попаднат в санкциите на САЩ. Чайниците поглъщат около 90% от общия износ на петрол на Иран, обикновено представян за петрол с произход от Малайзия или Обединените арабски емирства, казват търговски източници.

Китай е внесъл около 1,18 милиона барела на ден ирански петрол миналия месец, което е спад от 1,22 милиона bpd през ноември и 23% по-малко от рекордните 1,53 милиона барела през октомври, изчислява на база проследяването на танкери Vortexa Analytics, цитиран от Ройтерс.

„Иранците искат да догонват цените с (руската) ESPO. Но те не осъзнават напълно степента на санкциите за иранския петрол, които са различни от тези за руския“, коментират от бранша.

Ройтерс припомня, че основните ограничения за руския петрол са таван на цената от 60 долара за барел, наложен през декември 2022 г. от САЩ и техните съюзници. Основният купувач Индия плаща предимно над 60 долара за руски петрол, достигайки 85,42 долара през ноември, най-високата стойност, откакто Г-7 и други индустриални сили наложиха тавана.

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини