За първи път за Смолян е изготвена Областна социална карта

През последните месеци подготвихме новата Областна здравна карта, в която съчетахме интересите и на болничните заведения, и на пациентите, така че системата да продължи да функционира както трябва. Бе създадена за първи път и Областна социална карта, в която се предвиждат доста инвестиции за различен тип грижи. Това заяви на пресконференция зам.-областният управител на Смолян Зарко Маринов. "Без тази подготовка би било немислимо през тази и следващата година да започнем да инвестираме средствата от ПВУ, които са изключително важни за региона", уточни Маринов.
"Услугите от резидентна грижа ще се провеждат в различни центрове в областта. Не се предвижда скорошно закриване на домовете за възрастни хора във Фатово, както и за жени и мъже с психични проблеми в Ровина и Петково - те функционират добре и са оборудвани и обзаведени. Най-вероятно те ще бъдат закрити и хората прехвърлени в центрове за резидентна грижа, но тава няма да се случи рамките на нашия мандат. Разкриват се такива подобни центрове, включително и център за жени пострадали от домашно насилие както в Смолян, така и в Мадан, Неделино, Девин и Рудозем. Постарали сме центровете за резидентни и социални грижи да бъдат в почти всички общини в областта, а не те да не се съсредоточени в областния център", обясни Маринов.
Той допълни, че очакват след като са изработили социалната карта и одобрението на Агенцията за социално подпомагане. "Агенцията залага на активността на общините. Ние сме дали възможности, но от активността на общините и разширяването на социалните услуги ще продължи“, каза още зам.-областният управител.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини