Средната заплата в "ГОРУБСО-Мадан" надхвърли 2300 лева, тази година ще има още увеличения

За "ГОРУБСО-Мадан" отминалата 2023 година беше трудна, но успешна. От дружеството отчитат рекорден резултат при производството на метален концентрат, съобщават от дружеството. Над 26 000 тона е произведеният концентрат, а предварителните разчети показват приключване на годината с известна печалба, независимо от ниските цени на металите.
Основните трудности за най-голямото минното дружество в Родопите са свързани със спад от близо 30 на сто на котировките на цинка на Лондонската борса за метали през последната година и половина, посочва изпълнителният директор инж. Сергей Атанасов. При предишни цени от над 3500 долара за цинка, стойността на метала сега пада до нива от 2400-2500 долара.
По-стабилната цена на оловото обаче дава възможност на "ГОРУБСО-Мадан" да компенсира поевтиняването при цинка. Независимо, че беше трудна година, в която цените на металите бяха ниски, дружеството като цяло стои добре на пазара, смята изпълнителният директор. Той допълни, че в тези усложнени пазарни условия, предприятието оцелява благодарение на вложените през последните години крупни инвестиции в смяна на минния модел. Внедреният нов минен модел от "ГОРУБСО-Мадан" се определя от инж. Атанасов като технологична революция, тъй като в рудниците е доставено високопроизводително, по-ефективно и безопасно минно оборудване на световно ниво.
Инвестициите през изминалата година са около 4-5 млн. лв. Вложените средства за техника и прокарване на нови минни изработки са относително по-малко от предходни години, но директорът уточнява, че в тези сложни времена се инвестира в хората и в работни места. Средствата за заплати са увеличени през годината с над 20 на сто. Средната заплата в дружеството надхвърля 2300 лв., а от началото на 2024 г. се планира ново повишение.  
През последните години в Мадан се наблюдава завръщане към минната професия, каза инж. Атанасов. В партньорство с "ГОРУБСО-Мадан" в Професионалната гимназия в града са възстановени минните паралелки след близо 12 години. От гимназията годишно излизат над 10 минни специалисти, а и близо 40 млади инженери са назначени в рудодобивното предприятие. Част от тях са стипендианти на "ГОРУБСО-Мадан" по време на университетското си обучение.
От дружеството уточняват, че са подписани допълнителни споразумения в Министерството на енергетиката към договорите за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми за площите "Петровица-запад" и "Бориева-изток". С тези споразумения срокът за търсене и проучване се удължава с още 2 години. При доказване на рентабилни геоложки запаси в двете площи, от минното предприятие ще преминат към процедура за получаване на концесия за рудодобив и от двете. Бизнес планът за тези площи включва разкриване на още 60-80 работни места.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини