Новото нормално: абдикацията в кралските семейства в Европа

Абдикацията на датската кралица Маргрете преди дни може да изглежда като прецедент, но това съвсем не е така. Всъщност в европейските монархии в последните десетилетия абдикацията постепенно се превръща в норма.

В Нидерландия монарсите абдикират, след като са управлявали определен период от години. Кралица Беатрикс абдикира през април 2013 г. в полза на най-големия си син Вилем-Александър.

Очаква се след време Вилем-Александър да се оттегли, за да може най-голямото му дете - принцеса Амалия, да заеме трона. Вероятно впоследствие и тя ще направи същото, защото такава е традицията в нидерландското кралство.

Крал Вилем-Александър със семейството си

Източник: GettyImages

Крал Вилем-Александър със семейството си

Същото може да се каже и за Люксембург, който следва подобен модел. В Белгия и Испания предишните по-възрастни монарси също абдикираха в полза на по-младото поколение, макар че и при белгийския крал Алберт, и при испанския Хуан-Карлос абдикацията беше свързана със скандални разкрития - в първия случай за извънбрачно дете, а във втория за корупция.

Принцеса Виктория с баща си крал Карл-Густав

Източник: GettyImages

Принцеса Виктория с баща си крал Карл-Густав

Като оставим това настрана обаче, абдикация на 83-годишната Маргрете в Дания е ясен сигнал за двама други монарси от Севера - крал Карл-Густав в Швеция и крал Харалд в Норвегия.

Първият е на 77 години, но престолонаследничката принцеса Виктория отдавна се радва на любовта на поданиците си. Вторият е на 86 години и от доста месеци се бори със здравословни проблеми. Негов наследник е синът му принц Хаакон.

Принц Хаакон (вляво) и крал Харалд със съпругите си

Източник: GettyImages

Принц Хаакон (вляво) и крал Харалд със съпругите си

Разбира се, на този фон няма как много хора да не си зададат въпроса дали и британският крал Чарлз не трябва да отстъпи трона за принц Уилям. Чарлз е на 75 г. и се превърна в най-дълго чакалият престолонаследник в историята. Освен това във Великобритания абдикацията не е от най-популярните процедури...

Крал Чарлз и принц Уилям

Източник: GettyImages

Крал Чарлз и принц Уилям

Времената обаче се менят, както и очакванията на хората. "Като се оттегли в полза на наследника, пенсиониращият се монарх е в състояние да насочва новия през първите години от управлението му със съвети, които не би могъл да получи другаде", пише Royal Central.

Кралица Маргрете със сина си принц Фредерик

Източник: GettyImages

Кралица Маргрете със сина си принц Фредерик

Освен това не бива да забравяме чисто човешкия фактор - един родител вижда детето си да заема трона, а това е роля, определена му още от рождението му. Освен това, всичко се случва щастливо, вместо съпътствано от скръбта по починал крал или кралица. Кралица Маргрете даде един великолепен пример на всички.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини