Космическата Валя Балканска празнува 82 години с голямото си семейство

Днес рожден ден има космическата Валя Балканска. Обичаната народна певица става на 82 години. Тя обаче не спира да радва хората с гласа и песента си. Тя продължава да изнася концерти из цялата страна и света. "Докато хората ме искат, докато мога, ще съм на сцената", каза преди време голямата певица в предаването "ОТ МЕРАК" по еТВ. През миналата година тя бе звездата на Ансамбъл "Родопа" по време на националното им турне. Едва ли има човек в страната, който да не знае защо наричат Валя Балканска космическа. Изпълнението й на песента "Излел е Дельо хайдутин" и до днес се рее в космоса. Най-известният ѝ запис − самостоятелно изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“, е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ. Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча − послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на „Вояджър 2“, който е изстрелян 20 август 1977 г., а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г. − и на „Вояджър 1“. На 25 август 2012 г. „Вояджър 1“ става първият обект с човешки произход, който напуска Хелиосферата и навлиза в Междузвездната среда. 

Валя обаче винаги е казвала, че най-голямата й победа и подарък е семейството й. На днешния празник тя ще бъде с любимите си хора. Валя има три деца, петима внука и осем правнука. Валя е известна със скромността си въпреки славата, която има. За това не е учудващо, че няма да празнува грандиозно, а скромно сред най-близките. Смолянчани я познават като земен и трудолюбив човек. Едва ли има местен, който да не е опитвал от филийките й с домашно масло или пататник, докато е минавал покрай ранчото й край Смолян. Тя обича да черпи с нещо направено от ръцете й всеки, който мине покрай нея. И до днес сред любимите й занимания е да прекопава и сади немалката си градина извън града. Често сутрин оправя лехите, а вечер е на сцена в другия край на страната. 

СмолянБГвести й пожелава да бъде благословена със здраве, дълголетие и да продължава да вдига на крака публиката по цял свят. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини