Областният управител: Има осигурено финансиране за ключови републикански пътища, изчакват се процедури

В държавния бюджет за тази година са заложени средства за идеен проект за скоростен път от Пловдив през Смолян до Рудозем и границата с Гърция. Това обяви областният управител на Смолян Захари Сираков. Заедно с това вече е обявена обществената поръчка за технически проект за изграждане на трета лента в три участъка на сегашния републикански път между Асеновград и Смолян.
 Евентуалният скоростен път е включен стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България до 2030 година. 
" Скоростната отсечка Пловдив-Асеновград-Смолян-Рудозем-ГКПП Ксанти, за която са предвидени средства в бюджета за 2024-та за финансиране на идеен проект, заедно с подробен устройствен план и геоложки проучвания. Средствата са грубо два милиона и половин, заяви областният управител Захари Сираков 
След години отлагане и няколко провалени процедури най-после има избран изпълнител на ремонтните дейности по пътя Смолян-Полковник Серафимово-Рудозем. 
Според Сираков се изчаква да се се види дали до  първите месеци на 24-та  ще се обжалва процедурата пред КЗК и пред съда или ще се премине към сключването на договор.
"Надяваме се, ако всичко е наред, тази година да се почне строителството, защото имаше и протести в тази връзка, многократно сме обявявали, че надзора е избран, проекта е одобрен, единствено изборът на изпълнител се бави", подчерта още областният управител
В края на миналата година АПИ обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждането на трета лента в три участъка от второкласния път Асеновград-Смолян.
Очакванията са  тази процедура също да се придвижи в рамките на тази година, за да може след това да се възлага строителство.
 Областният управител обяви още, че в скоро време се очаква посещение на регионалния министър Андрей Цеков в Смолян. 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини