Стивън Ковачевич ще концертира със Софийската филхармония

Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири за българската публика на 25 януари от 19.00ч. в зала „България“. Под палката на маестро Найден Тодоров той ще представи Концерт за пиано №24 от Моцарт.
Във втората част Софийската филахрмония ще представи Симфония №5 oт Бетовен. Билетите за концерта могат да се закупят на касата на зала „България“ и в Ивентим.
 
С международна кариера, обхващаща повече от шест десетилетия, Стивън Ковачевич отдавна е признат за един от най-търсещите интерпретатори - „Музикант, напълно погълнат от своя занаят, неговите интерпретации са като ничии други, излъчващи директно от сърцето: музикални послания на мъдрост, мир, примирение и надежда "(The Washington Post).
Ковачевич е известен с това, че никога не се страхува да поема както технически, така и музикални рискове, за да постигне максимално изразително въздействие. Той свири с най-големите оркестри, изнася редовно концерти в Европа, Далечния изток, Австралия и Нова Зеландия и е редовен гост на престижни фестивали по целия свят. Той е традиционен гост на фестивала на бившата си съпруга Марта Аргерич.
В документалния филм „Bloody Daughter“ тяхната дъщеря Стефани Аргерич споделя:
„Майка ми винаги казва, че баща ми е любовта на живота ѝ. Тя се влюбила в него, когато го чула да свири Четвъртия концерт за пиано на Бетовен."
Роден в Лос Анджелис, Ковачевич полага основите на кариерата си като пианист на единадесетгодишна възраст. След като се премества в Англия, за да учи при Майра Хес, той прави своя европейски дебют в Уигмор Хол през 1961 г. Оттогава той се появява с много от най-добрите световни оркестри и диригенти, включително Ханс Граф, Курт Мазур, Яник Незет-Сеген, сър Саймън Ратъл и покойния сър Джордж Шолти.
По време на своята обширна кариера Ковачевич е създал много дългогодишни артистични партньорства, като това с покойния сър Колин Дейвис, с когото прави множество изключителни записи, включително легендарния Концерт за пиано№ 2 на Барток със Симфоничния оркестър на Би Би Си.
Друга такава дългосрочна връзка е професионалното му партньорство с Марта Аргерич, с която той редовно свири в дует на водещите световни концертни сцени. Последните и предстоящи акценти за дуета Аргерич - Ковачевич включват рецитали в Концертгебау (Амстердам), Парижката филхармония, Виктория Хол (Женева), Концертната зала Уолт Дисни (Лос Анджелис) и Уигмор Хол (Лондон).
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини