Смолян е в грипна епидемия, от 18 до 24 януари са в сила противоепидемични мерки

Смолян е първата област, която влиза в грипна епидемия. Обявяването й става факт заради рязкото увеличение на заболяемостта от грип и остри вирусни инфекции. За миналата седмица тя е била 200 на 10 хиляди души население. В началото на тази стойността вече е 268 на 10 000, каза директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.  "Увеличаването работата на спешната медицинска помощ, работата при общопрактикуващите лекари през последната изминала седмица, щабът единодушно реши, че имаме основание да обявим грипна епидемия", допълни тя.
Разпоредени са противоепидемични мерки, които обхващат лечебните заведения, детските градини, училищата и социалните институции. "Преустановяване на свижданията в тези обекти, преустановяване детските и женски консултации, преустановяват се профилактични прегледи и имунизации, въвежда се по-строг филтър сутрешен в детските и учебни заведения, не се допускат болни деца там, не се допуска болен персонал, не се допускат външни лица, с цел да не се допусне внос на зараза" изреди мерките д-р Кубатева.
За учениците не е обявена грипна ваканция, но броят на отсъстващите деца се следи постоянно, каза още тя и  препоръча да се носят маски.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини