Danke, Franz! Германия се прости с легендата Бекенбауер

Германия се взе последно сбогом с легендата на световния футбол Франц Бекенбауер с емоционална церемония на стадиона на Байерн Мюнхен - "Алианц Арена". Кайзер Франц, считан за един от най-великите футболисти в историята, почина на 78-годишна възраст на 7 януари.

Бекенбауер бе погребан в тесен семеен кръг миналия петък, а днес всички фенове на футбола можеха да си вземат последно сбогом с него на "Алианц Арена". Около 20 000 феновепосетиха церемонията, на която бяха и най-висшите политически фигури в страната, включително канцлерът Олаф Шолц и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Сред другите присъстващи бяха президентът на ФИФА Джани Инфантино, президентът на УЕФА Александър Чеферин, президентът на Барселона Жоан Лапорта, легендите на германския футбол Лотар Матеус, Паул Брайтнер и Бастиан Швайнщайгер.

Екипът с номер 5, който Бекенбауер прави световноизвестен, направен от рози, бе поставен в центъра на терена, а около него имаше венци, поднесени от представители на Ливърпул, Барселона и други европейски грандове.

Франц Бекенбауер е един от тримата, печелили световната титла като играч и треньор. През последните години той страдаше от здравословни проблеми. През 70-те години легендарният централен защитник е капитан на Германия и извежда тима до триумф на Европейското първенство в Белгия през 1972 и домакинското Световното първенство две години по-късно. На клубно ниво той печели Бундеслигата четири пъти с Байерн Мюнхен, както и Купата на европейските шампиони три пъти поред с баварците. Като треньор той извежда Германия до световната титла през 1990 година, а освен това прави Байерн шампион на Германия през 1994, а през 1991 става и шампион на Франция с Олимпик Марсилия.

Бекенбауер има и два загубени финала на световно първенство - през 1966 като футболист и през 1986 като треньор. Франц Бекенбауер е двукратен носител на Златната топка - през 1972 и 1976. В други два случая той завършва на втора позиция в престижната класация, а още един път е трети.

Бекенбауер е считан за създател насъвременния централен защитник, който трябва да умее да борави с топката и да гради атаките на своя тим, освен да играе в защита.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини