НАП Хасково издаде близо 5 400 нови ПИК за година

Близо 5 400 персонални идентификационни кода (ПИК) издаде НАП на клиенти в област Хасково през 2023 година. Потвърдени са и 3 578 квалифицирани електронни подписа (КЕП) за достъп до електронните услуги на приходната агенция.

Над 170 електронни услуги са достъпни с персонален код или електронен подпис. Сред услугите, които се ползват с ПИК – повече от 60 са: подаване на данъчни и осигурителни декларации; справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси; справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения; актуално състояние на трудови договори; подаване на заявления; получаване на удостоверения и други.

Потребителите, които разполагат с персонален код, могат да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят, за да ползват различни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 1 април 2024 г. Данъкоплатците имат възможност да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация, която ще бъде достъпна в електронния портал на данъчните в началото на март.

С ПИК на НАП са достъпни не само електронни услуги на агенцията, а и такива, които са предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията и Министерство на земеделието.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини