Защо МВР закачи Васил Божков към Алексей Петров?

Прожекторът натрапчиво се насочва към бизнесмена и негови близки, но не и към политици

Убийството на Алексей Петров остава единственото неразкрито на територията на СДВР за 2023 г., обяви веднага след Нова година директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. Така и не стана ясно дали това е хвалба или самокритика, но се разбра, че нещо се пече. И то изобщо не закъсня.

Алексей Петров, който през годините стана популярен като барета, създател на застрахователни дружества, секретен сътрудник на МВР, силна фигура в ДАНС, обект на няколко покушения, шеф на бизнес организации, подсъдим по мегаделото „Октопод“, беше застрелян на 16 август м.г., докато се разхождаше по обичаен свой маршрут в полите на Витоша. Оттогава насам откъм МВР и прокуратура почти всекидневно се обяснява колко активно се работи по разкриването на убийството, че имало две основни версии - свързани с личния му живот и бизнеса, че нямало все още данни за авторство, че разследването не разполага нито с извършител, нито с поръчител, че имало огромен обем причини и условия, които биха могли да допринесат за разстрела и, че по всяка една версия се изяснявали всички факти и обстоятелства. В общи линии - оперативни и процесуални али-бали.
И всичко това до онзи ден, когато армия спецполицаи влетя в няколко обекта, свързвани с Васил Божков, включително и в сградата на ул. „Московска“, в която бизнесменът пребивава под „домашен арест“.

От МВР обявиха пестеливо, че се налагало претърсване при условията на неотложност по някакво разследване, което по-късно се оказа, че е за убийството на Алексей Петров. През цялото време вътрешното министерство и държавното обвинение не даваха на практика никаква информация какво се прави, какво се случва, какво налага действията, докато видимо правеше всичко възможно да насочи прожекторите към Васил Божков и да го закачи към разследването.

Това си личеше и от струпването на огромни полицейски сили за едно претърсване, което не се е случвало друг път в такива размери, и от разхождането публично за разпит в СДВР на бизнесмена, та чак до позволяването да говори надълго и широко и пред офиса, и пред полицията.

Всъщност самият Божков обясни, че действията на полицията са свързани с Алексей Петров: „Казаха ми, че проверяват няколко фирми и търсят някакви документи. Само една фирма беше свързана с мен. Не помня за коя фирма ставаше въпрос. Аз съм имал стотици фирми – те ги унищожиха и ги разграбиха. Как да си спомня сега коя е фирмата“. След това обяви, че няма нищо общо с Алексей Петров и определи действията на МВР като политическа репресия.

От патардията не излезе нищо, като дори от прокуратурата признаха,че при тях МВР са докладвали три протокола за претърсване и изземване, с които обаче не е иззето нищо. При разпита на Божков се оказа, че той не е отговорил на нито един въпрос. Според самия бизнесмен, той пак бил питан за някакви фирми.

И въпросите започнаха да стават повече от отговорите. Защото се появи въпросителната по кой точно НПК има действия по неотложност по дело, образувано преди половин година, като тази правна фигура е за новообразувани дела или за да бъде образувано такова. Как тази работа на МВР минава през прокуратура и съд. От вътрешното министерство се опитаха да замажат положението с твърдения, че се появила някаква секретна справка. От кого, за какво, на какво основание - всичко е удобно секретно.

Само два дни след масираната операция в имоти на бизнесмена, изненадващо на разпит бе привикана и жената до него.

Според адвоката на Елена Динева тя била разпитана като свидетел по разследване на данъчна измама. Защитникът обясни, че е дала обяснения за заем от 50 000 лв. от 2008 г., даден от нейна фирма на акционерно дружество и че по разследването няма обвинени.

Само часове по-късно пак от МВР - този път през главния секретар на МВР Живко Коцев, беше дадено услужливо да се разбере, че и нейният разпит бил свързан с разследването на убийството на Алексей Петров.

„Независимо от статуса на конкретното лице, представляващо интерес за разследването, то ще бъде подложено на разпит, събеседване“, коментира Коцев, но посочи, че не той е човекът, който взима решение за това кога, в каква последователност и какви действия да бъдат извършвани. Това било работа на разследващите органи. Така и не стана ясно обаче дали са разпитани други лица, дали има политици и държавници, ако има, то защо и при тях не е имало толкова шумно показване.
А имаше толкова споменати имена, събития, съмнения, версии покрай разстрела.

Разбира се, когато Васил Божков твърди, че няма нищо общо с Алексей Петров, това определено не е точно така. Най-малкото, което има, е едно обвинение от прокуратурата за подбудителство към 4 убийства.

Става дума за подбудителство към убийство на Алексей Петров през 2015 г. През май 2020 г. специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Васил Божков за извършване на седем криминални престъпления и за подбудителство към убийство на лицата Й.Д., М.В., А.П. и Б.С. Първите инициали съвпадат с имената на Йордан Динов и Манол Велев, а лицето А.П. е  Алексей Петров. Внушението беше, че мотивът срещу Петров е, че знае много за разстрела на Велев, който дълги години беше в кома. И Велев, и Динов се занимаваха с хазарт и минаваха за конкуренти на Божков. Васил Божков категорично отрича обвиненията. И до момента това разследване не е приключило и странно защо МВР и държавното обвинение не правят нищо по него - още повече, че опитът за убийство на Петров се води разкрит и дори наказан.

Срещу бившата барета имаше атентат и на 15 август 2002 г. пред плувния комплекс „Спартак“. Тогава Алексей Петров бе пресрещнат от десетки куршуми от двама неизвестни стрелци и бе тежко ранен в гърдите и в крака. Нападателите не са открити и до момента.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат срещу него в кв. „Кръстова вада“ в София близо до дома му. По бронираната му кола се стреля с два гранатомета. Посегателството се разминава, защото колата му е бронирана. Петров и охранителите му, с които пътува, се измъкват невредими. На 13 ноември той обявява награда от 100 хил. долара за информация за разкриване на поръчителите и извършителите на атентата. За нападението е осъден украинецът Роман Логвиненко. Според обвинението той е дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 хил. евро, за да извършат атентата, като ги снабдил с две коли, с които да избягат. Чорний и Темпински се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Логвиненко е осъден на 10 г. затвор, като преди година опитва да излезе предсрочно. Тук никъде не става дума за Божков.

Определено остава тайна дали и какви показания е дала по делото срещу Божков бившата барета. Иначе връщането на Васил Божков от Дубай в София съвпадна точно с убийството на Алексей Петров, което доведе до много спекулации. Според адвоката му това е случайност. „Божков е подал молбата за връщане преди няколко месеца, получи разрешение няколко дни преди убийството и взе първия възможен полет“, обяви той. Същото на брифинг повтори и  бизнесменът.
Божков едва ли не знае тази линия на разследването, че да прави или държи нещо, което да го уязви по какъвто и да е начин. Затова и действията на МВР предизвикаха насмешливи коментари и подигравки. Още повече след признанията, че нищо не е открито и иззето.

Трябва да се обърне особено внимание на версиите за действията на службите.

Едни от първите лансирани версии бяха, че ФБР е успяло да разкодира телефона на разстреляния Алексей Петров, там било открито нещо и затова се действало на пожар с претърсванията. А и МВР били под международно наблюдение в случая и действията им може да им донесат само публична щета.

Но тази версия изглежда твърде лековата, още повече като се разбра, че Божков и Динева са питани за някакви фирми и заеми. Това на фона на по-сериозните предположения защо има показност в действията срещу Васил Божков.

При едно от тях се твърди - намекна го и Божков, че иде реч за отмъщение от страна на Борисов за неговите показания, че му е плащал милиони подкупи. Още повече, че всичко сега идва след почистването на бившия премиер от прокуратурата и прекратяването на делото за т.нар. такса спокойствие.

Друга версия е свързвана с удар срещу Божков заради нов хазартен проект и заради нов политически проект. Второто изглежда несериозно, като се има предвид как се представи партията му на миналите избори, но версията за хазарта заслужава внимание. Още повече като се има предвид, че експресните действия са обосновани с някаква секретна справка. В действията срещу Божков преди 4 години, когато му бе отнет бизнесът, бяха използвани подобни способи.  

Очевидно е, че от МВР дължат отговор какво точно правят, докато не разкриват убийството на Алексей Петров. Но да използват случая за оперативни комбинации, акции с недомлъвки и процесуални показухи, то някак не си заслужават нито бюджета, нито заплатите.

Ако имат нещо срещу Божков, да го кажат ясно. Ако не - да не разиграват водевили. Нека да претърсят и разпитат всички други споменавани покрай Алексей Петров също толкова смело, с масирано присъствие и показно. И най-вече да свършат най- важното - да разкрият убийството.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химената
    2 0
    21:01, 25 яну 2024
    Пречукаха го кучето нагло ! Сега и другия нагъл убиец ако го пречука същия незнаен войн - колоездач , ще има по-хубави дни за България . Но той ходи до Селото да се изсере във външната тоалетна с 5 джипа охрана и залена вълна на светофарите.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини